A balatoni nyaralók is áldozatul estek a végtörlesztésnek

Pénzcentrum2011. november 28. 12:34

A tapasztalatok alapján nem rázta meg még jobban, az egyébként is a szakadék mélyén pislogó hazai nyaralópiacot a végtörlesztési időszak, legalábbis ami az árakat illeti. A legnagyobb balatoni városokban mindössze 5 százalék körülire tehető azok aránya, akik kimondottan a végtörlesztés miatt keresik fel a közvetítőket. Bár pontos adatok erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, vélhetően, akik szeretnének élni a végtörlesztés nyújtotta lehetőséggel, azok már vagy elkezdték árulni a második számú ingatlanjukat, esetleg jelenleg nincs ilyen a tulajdonukban, vagy képesek más forrásból előteremteni a szükséges összeget.

Még a nyáron megírtuk, hogy tulajdonképpen kiárusítás van a balatoni ingatlanok piacán, ami azonban olyan jelentős volt már akkor, hogy a mostani végtörlesztési időszak már szinte semmilyen hatást nem gyakorolt a nyaralók, hétvégi házak piacára a Balaton környékén. Arra a kérdésünkre reagálva, hogy okozott-e mérhető változást a balatoni ingatlanpiacon a végtörlesztés, a Duna House keszthelyi és siófoki irodái szerint csak csekély mértékben. A közvetítők arról számoltak be, hogy ilyen jelenség, vagyis a végtörlesztés miatti "pánik" nem tapasztalható, csak igen csekély mértékben. A válság óta folyamatos átrendeződés van a nyaralók tulajdonosi körében, ez folytatódik idén is. Inkább az jellemző, hogy aki egyébként is árulja telkét/nyaralóját, az szól az értékesítőnek, hogy december 31-ig lehet csökkenteni az árat, hátha jön a vevő, nyilatkozták a szakértők.

Az Otthon Centrum környéki irodáiban sem tapasztaltak robbanást, és számokban kifejezve, mintegy 5 százalék körülire teszik azok számát, akik kizárólag a végtörlesztés miatt keresik fel a cég irodáit. Mint azt elmondták; "Ezek között vegyesen van az első ingatlanukat eladó végtörlesztő és a második, harmadik ingatlant, tehát nyaralókat értékesítő tulajdonosok. Sőt, Siófokon még inkább az első ingatlan eladása jelenti a végtörlesztéshez szükséges tőke forrását. Balatonfüreden is nagyobb számban vannak a végtörlesztés miatt eladók, mint a környező településeken, de alapvetően nem jelentős az ilyen eladók aránya a nyaralók piacán", alapítják meg.

Siófokon továbbra is az esetek nagy többségében az eddig megszokott okok miatt kerülnek eladásra a nyaralók, mint például, hogy nem használják már, vagy drága a fenntartás, örökölték és nincs rá szükségük, esetleg megöregedtek a tulajdonosok és már nem tudnak lejárni. Nem ritka az sem, főleg a magasabb árfekvésű nyaralók esetében, például Siófokon az Aranyparton, hogy ugyan hitel van a nyaralón, de azt a tulajdonosok az ingatlan eladása nélkül vissza tudják fizetni. Keszthelyen ezzel szemben nagyobb a végtörlesztés miatt eladó nyaralók aránya, az OC becslése szerint 20 százalék körüli azok száma, akik kimondottan a végtörlesztés miatt keresik meg a közvetítő céget. Mint mondják, itt inkább az a jellemzőbb, hogy a második, harmadik számú ingatlanokat "áldozzák fel" a tőke előteremtéséhez.

Mindeközben Keszthely piaci helyzete földrajzi okok miatt még különbözik is Siófokétól. Míg Siófokon például már lecsengett a nyaraló vásárlás időszaka, ami általában november közepéig tart, addig Keszthelyen még decemberig is elhúzódhat a szezon. Ennek az oka az, hogy a potenciális vásárlók mondjuk Budapest felől csak lassan érnek el a hozzájuk legközelebbi településektől a nyugati partig, ahogy szembesülnek az árakkal, illetve a lehetőségeikkel, haladnak folyamatosan nyugat felé, és lassan érnek el Keszthelyre, emiatt ott valamivel tovább tart a szezon.

Az OC szakembereinek véleménye szerint, bár még pontos statisztika nem áll rendelkezésre a tranzakciók árszintjét illetően, de a kínálati árakban egyértelműen észrevehető, hogy a végtörlesztés miatt az eladók könnyebben engednek korábbi elképzeléseikből. Ez a jelenség főleg az értékesebb ingatlanok szegmensében érvényes. Mindeközben az alku mértéke valamelyest megnövekedett, és mostanában 10 százalék körüli a Balaton környékén, de a végtörlesztésnél ennél nagyobb alku is elképzelhető. Ezt támasztja alá, hogy mind Balatonfüredről, mind Keszthelyről azt jelezték az OC munkatársai, hogy a vevők tisztában vannak a végtörlesztéssel, illetve ebből kifolyólag az eladók helyzetével, ezért bátran alkusznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így az árakra vonatkozóan továbbra is igazak a nyáron tapasztaltak. Ami 2000 után épült, a válság előtt és után is átlagosan 350 ezer Ft körül mozog, de nagy a kilengés, hiszen rengeteg körülmény befolyásolja az összeget. A 60-70-es években épült nyaralók ára állapottól függ. A rosszabb minőségűeket 100 ezer Ft/nm ár alatt veszik, a közepesek 150-200 ezer Ft/nm között, de a jobb állapotú, vagy remek telekadottságú ingatlanok árai elérhetik a 250 ezer Ft/nm körüli árat is. Ezek egy részét persze úgy kell tekinteni, hogy nem a ház ér ilyen sokat, hanem a telekben rejlő potenciál, ami egy bontást követően nagyobb minőségi beépítéssel így az eredeti ár akár többszörösét is érheti. A Duna House adataiból továbbá kiderül, hogy a vevők legnagyobb része 7 és15 millió forint között vásárol balatoni ingatlant, és jelenleg ritkák a 20-30 millió forintos vásárlások.

 

Címkék: