Önmérséklést kérnek az autósoktól: nőhet a szmog a napokban

MTI2011. november 15. 09:07

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester, mert november 13-án és november 14-én a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, s a következő napon javulás nem várható - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden hajnalban.

A közleményben Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket, s a főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri.

A szálló por koncentrációja két egymást követő napon több helyen elérte a küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A tájékoztatási fokozatban a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny - gyermekek, időskorúak, krónikus betegek - csoportjaira.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi napra kezdetben párás, helyenként ködös időt jelez, később a köd megszűnik, és kevés felhő valószínű. Többnyire gyenge marad a változó irányú szél. Az időjárási helyzet kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának - így a szálló por napi koncentrációja általában a tájékoztatási, helyenként a riasztási szint fölött várható.

A jelenlegi légszennyezettségi szint romlásának megelőzése érdekében - további intézkedésig - Tarlós István főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását. A főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre. Lehetőség szerint a közösségi közlekedést vegye igénybe a lakosság, álló helyzetben ne üzemeltessék indokolatlanul a gépjárművek motorját, és mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Budapest esetében - a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján - a szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye.

 

Címkék: