Mintha 240 forint lenne a 95-ös: így tankolunk a jövőben?

MTI2011. október 27. 12:47

Átadták a Fővárosi Gázművek első nyilvános sűrített földgáztöltő (CNG: Compressed Natural Gas) kútját Budapesten a Mol Kőbányai úti üzemanyagtöltő állomáson. Egy gázüzemű autó egy feltöltéssel 320-330 kilométert tud megtenni, lényegesen kevesbé szennyezi a környezetét, mint hagyományos üze,anyaggal guruló társai.

Budapest számára nagy jelentőségű ez a beruházás, a főváros úttörő szerepet kíván betölteni a környezetkímélő CNG üzemanyag kutak elterjesztésében, hiszen az üzemanyagárak alakulása, a környezetvédelmi vállalások teljesítése új technológiák bevezetésére ösztönöz - hangsúlyozta György István főpolgármester-helyettes az átadó ünnepségen.

Koncz László, a Fővárosi Gázművek vezérigazgatója kiemelte a sűrített földgáz környezetkímélő hatását, és szólt arról, tárgyalásokat folytatnak budapesti nagyvállalatokkal, hogy gépjárműflottájukat CNG üzemi autókra cseréljék, a Főgáz pedig fokozatosan megkezdi teljes autóállományának CNG járművekkel történő kiváltását.

Számos érdeklődés mutatkozott a most átadott sűrített földgáz üzemanyagtöltő kút iránt, és egyre nagyobb szükség lesz az innovációra a jövőben - mondta el Horváth Dori Jenő, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

A Kőbányai úti sűrített földgáz üzemanyagtöltő kutat 80 millió forintos beruházással valósították meg. Az október 17-i próbaüzem óta napi 100-120 kilogramm sűrített földgázt értékesítettek lakossági és üzleti ügyfeleknek. Számításuk szerint a 339 forint kilogrammonkénti sűrített földgáz ára adott járműtípusra vetítve literenkénti 240 forint 95-ös benzinnel és 304 forintos dízelolajjal egyenértékű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fővárosi Gázművek közlése szerint egy gázüzemű autó egy feltöltéssel 320-330 kilométert tud megtenni, amelynek során homogén égésfolyamatának köszönhetően égéskor lényegesen kevesbé szennyezi a környezetét.

 

Címkék:
gázművek, cng kutak,