Kopogtat a végrehajtó? Rossz megoldás a struccpolitika

Pénzcentrum2011. október 25. 12:32

Sokan úgy vélik, nincs lehetőségük szabadulni a hitelektől és tartozásoktól. A csekkeket félredobják, a hivatalos leveleket nem veszik át, a hitelező megkereséseire pedig nem válaszolnak. Pedig ha megoldásra törekednének és együttműködnének a hitelezővel, elkerülhetnék a végrehajtást vagy a kilakoltatást. Kis odafigyeléssel pedig el sem jutnának a végrehajtási szakaszba, hiszen a végrehajtási ügyek nagy része csupán százezer forint alatti "kis követelés".

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara 2005-2010-re vonatkozó statisztikái alapján elmondható, hogy a végrehajtási ügyek igen sokrétűek, különböző jogcímen, és különböző összegű tartozások miatt indulnak. A végrehajtások fele úgynevezett "kis követelés", ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt, nagyjából 35 százalékuk pedig száz- és ötszáz ezer forint között mozog.

A kisebb összegű követelések többnyire közüzemi hátralék miatt keletkeznek: víz-, áram-, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás. A Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc elmondta, hogy gyakran előforduló eset az olyan adósi magatartás, amikor például több mobiltelefon számláját sem fizeti ki a végrehajtás alá vont személy, a követelések rendezése helyett újabb és újabb előfizetésekre szerződik, ezzel halmozva a vele szemben fennálló követeléseket. Így akár több telefonszámla elmaradása miatt keletkezik vele szemben jelentős értékű követelés. Ugyanez a helyzet a parkolási díjat nem fizetőkkel, akik gyakran több tíz, de akár száz elmaradt díjfizetést is felhalmozhatnak.

A devizahitelesek adósságához hasonló, nagy összegű tartozások a statisztikák alapján kevésbé jellemzőek, hiszen mindössze 15 százalékban fordulnak elő 500 ezer forint feletti követelések, nagy értékű ügyek (1millió forint felett) pedig a teljes éves ügyérkezés csak mintegy 6-8 százalékát teszik ki.

A nagyobb összegű tartozások - devizahitel, lakbér-, vagy közös költség hátralék, több éves közüzemi tartozás - esetén is gyakran tapasztalható, hogy felelőtlenségből nem fizetnek az adósok, így saját magukat, sőt sok esetben egy teljes közösséget - pl. társasházat - hoznak nehéz helyzetbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adósok passzív viselkedése miatt is gyakran jutnak az ügyek végrehajtási szakaszba. Sok adósra jellemző, hogy nem törekednek helyzetük megoldására és együttműködésre a hitelezőjükkel, többször csak "homokba dugják" a fejüket. Pedig az adósok együttműködési hajlandósága és aktív közreműködése feltétlenül szükséges az ügyek rendezéséhez! A hitelezővel történő megegyezésre még a végrehajtási szakaszban is számos alkalommal van lehetőség, a végrehajtó is több megoldási javaslattal tud élni a bajbajutottak számára annak érdekében, hogy a legrosszabb végkifejletet elkerüljék. Az adós együttműködési hajlandósága esetén többféle megoldás - például részletfizetés, az ingatlan szabadpiaci/hagyományos értékesítése, esetleg önkormányzati adósságkezelési segítség igénybevétele - létezik arra, hogy a lefoglalt vagyontárgyak értékesítését, vagy legrosszabb esetben a kilakoltatást elkerüljük.

 

Címkék: