40 millióból épült az Év Háza: Te laknál benne?

Nagy Bálint2011. október 7. 05:27

A modern városi világ és a múlt alapvetései találkoznak egy Nagykovácsiban található családi házban, mely idén elhódította az "Év Háza" díjat. Mit gondolsz, Te laknál benne? Szavazás a cikk végén!

Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült "Acéltornácos ház" névre keresztelt családi háza nyerte az idei "Év Háza" díjat. A Pest megyében épült családi ház fantázianeve is jól mutatja a modern városi világ és a múlt építészeti alapvetéseinek összefonódását. A félszintre emelt acélszerkezetű tornác, mint a falusi építészetből már jól ismert elődeinek modern átirata ugyanis nagymértékben hozzájárul a ma oly népszerű energiatudatos szemlélethez.

 


A természetes klímaháztartásban nagy szerepe van a tornácnak, ugyanis nyáron teljes mértékben leárnyékolja az üvegfelületeket, míg télen a nappali hátfaláig engedi bejutni a napsugarakat. A megfelelő hőháztartásról a tornác mellett az 55 centiméter vastag, bontott téglából rakott  zárt falak gondoskodnak, melyekre éppen annyi nyílászáró került, amennyi nem bolygatja a klímaháztartás kényes egyensúlyát. Mivel egy épület esetében a hőveszteség mintegy 40 százaléka a tetőn át távozik, így méltán teszi fel a pontot az i-re a vaskos hőszigeteléssel, s szellőzőréssel ellátott tetőszerkezet is. Ezzel a megoldással a legnagyobb kánikulában is megfelelő hőmérséklet uralkodik még a galérián található dolgozószobában is.

 


A tökéletes tájolásnak, illetve kialakításnak köszönhetően tehát az épület a legnagyobb kánikulában sem igényel hűtést, és fűtési energiaigénye is igen csekély. "Fontos szempont volt, hogy az energiatakarékos szemléletről építészeti megoldások gondoskodjanak, s ne legyen szükség őrületes gépesítésre ahhoz, hogy az épület hőháztartása megfelelő legyen" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Földes László, a családi ház társtervezője.

 


A tervezők közlése szerint a családi ház megrendelői konkrét elképzelésekkel rendelkeztek a belső kialakítását illetően. A háromgyermekes család három hálószobát, nagyméretű nappalit álmodott meg. A családfőnek ugyanakkor elvárása volt az is, hogy a dolgozó szobát a galérián alakítsák ki, melyről a munka közepette is részese lehet a család életének. A 726 négyzetméteres telken épült, mindössze 130 négyzetméter alapterületű családi ház bekerülési költsége a tervezők elmondása szerint mintegy 30-40 millió forintra rúgott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

Mindenképp üdvözölendő, hogy az idei "Év Háza" díjat ismét egy tudatosan megtervezett, teljes mértékben energiatakarékos épület hódította el, melyben a múlt építészeti vívmányait a jelen kor megoldásaival vegyítették az alkotók. A tavalyi nyerteshez hasonlóan a Nagykovácsiban található családi ház is jó példát állít, mint energiatudatos épület, hiszen anyaghasználata, viselkedése visszafogott, mégis tud annyit, mint egy korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház, de a gépészet minimálisra csökkentésével. S hogy ne menjünk el a negatívumok mellett sem, talán az egyetlen "hiányosság" ami véleményünk szerint felróható, hogy a házhoz nem fedett terasz készült. Menedék híján ugyanis aligha használható rendeltetés szerűen a terasz a legnagyobb kánikulában, illetve az esős, szeles napokon.

 


 

 

Címkék: