Ennyit spórolhatsz meg egy passzív házzal

Világgazdaság2011. szeptember 22. 09:37

A hazánkban felépített mintegy 100 passzívház tapasztalatai azt mutatják, hogy a fűtés költségvonzata 80-90 százalékkal is kevesebb lehet. Így nem csoda, hogy bővülés várható a piacon - írja a Világgazdaság.

Debreczy Zoltán, a Magyar Passzívház Szövetség elnökének tájékoztatása szerint ez a ma még "extrém" építkezési mód körülbelül 4-5 éve jelent meg az országban, és mostanra mintegy 100 ilyen ház épült meg.

A fejlesztések alapján elmondható, hogy a passzívházak építési költsége nagyjából húsz százalékkal haladja meg a klasszikus családi házakét szerkezetkész állapotban. Ugyanakkor egy kellő mértékben optimalizált és átgondolt passzívház esetében a fűtés költségvonzata akár 80-90 százalékkal is kevesebb lehet. Így hosszú távon bőven megtérülhet a beruházás.

A passzívházak elterjedését egy európai uniós direktíva is egyértelműen felgyorsítja. A rendelet szerint 2020 után kizárólag közel nulla energiaigényű házakat lehet építeni, igaz, ezt a konkrét definíciót minden tagország maga fogalmazza meg.

 

Címkék: