Fűtéstámogatás: rengetegen eshetnek el a kedvezményektől

Pénzcentrum2011. augusztus 29. 08:33

Hatalmas kérdés miként oszt szét az állam lakásfenntartási, illetve az annak szeptember 1-től részét képező fűtéstámogatás címén sokkal több igénylőnek az eddiginél jóval kevesebb pénzt - teszi fel a kérdést mai számában a Népszabadság.

Az illetékes Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) becslése szerint szeptembertől 700-800 ezren részesülhetnek majd lakásfenntartási támogatásban, amelynek szeptember 1-jei hatállyal részévé válik a fűtési támogatás is.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg közel egymillió család részesül kifejezetten csak szociális gáz- és távhő-ártámogatásban. Ha hozzávesszük, hogy számos más jogcímen is igényelhető lesz a támogatás, a kormány szándékai ellenére sokan eleshetnek majd a kedvezményektől.

A támogatásra az idei költségvetés mintegy 22,5 milliárd forintot biztosít - tájékoztatott a Nefmi. Ezzel szemben a korábbi években csupán az energiatámogatásra évi 100 milliárd forintnyi összeg jutott. Ráadásul az eddigiekhez képest sokkal több jogcímen nyújtható be az igény.

Vezetékes/palackos gáz, távhő, fa, szén, áram vagy bármi más fűtési mód esetén van esély a kedvezményekre. Ezen túlmenően többek között lakbérre, albérletre, közös költségre, csatornahasználati díjra, szemétszállításra, a világításra és vízfogyasztásra is igényelhetünk lakásfenntartási támogatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: