Így spórolhatnának 100 milliárd forintot a háztulajdonosok

Világgazdaság2011. augusztus 23. 09:32

A múlt héten energetikai korszerűsítésre felkínált 1,6 milliárd forint állami támogatást az érdeklődők pillanatok alatt elkapkodták. Ez is jól mutatja, hogy óriási rés tátong a lakástulajdonosoknál energetikai korszerűsítésre rendelkezésre álló összeg és a között, amennyit ténylegesen el kellene költeni szigetelésre és nyílászárócserére - írja a Világgazdaság.

"Magyarországon a családi házak energetikai korszerűsítésére nincs életképes ösztönző program" - hívták fel a figyelmet a Knauf Insulation szakértői. Pedig lenne létjogosultsága a támogatásnak, hiszen ha az összes családi házat leszigetelnénk, akkor - gáztüzelést feltételezve - évente mintegy 100 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Ha a nemzetközi példákat vesszük alapul, akkor jól látható, hogy egy energiahatékonysági beruházás megáll a saját lábán is. Az államnak nem feltétlenül finanszíroznia kell e fejlesztéseket, hanem ösztönzőkkel, jogszabályokkal, adókedvezményekkel katalizálhatná a folyamatot. A mai rendszer fő hibája, hogy a beruházás utófinanszírozottsága miatt pályázható pénzekhez sokszor épp a rászorulók nem jutnak hozzá.

 

Címkék: