Indulhatnak a kényszerértékesítések a lakáspiacon

Nagy Bálint2011. augusztus 3. 14:02

Folyamatosan dönti az újabb és újabb csúcsokat a svájci frank árfolyama. A mai nap folyamán rövid időre a rekordnak számító, 253 forintos szintre is beköszönt az alpesi deviza. Hogy miként hatna a devizahitelesekre, illetve a hazai ingatlanpiacra amennyiben a frank árfolyama tovább kúszna felfelé, arról Déry Attilát, az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük.

A frank árfolyamnak közvetett hatása lehet az ingatlanpiaci tendenciákra, de a sorozatos csúcsdöntések a piaci hangulatot idegessé tehetik és a háztartások várakozásaira is negatív hatással lehet - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Déry Attila.

Véleménye szerint a svájci frank erősödése sokak számára egyre vonzóbbá teheti az árfolyamgát igénybevételét. Elképzelhető hogy egyre többen fognak úgy dönteni, hogy kérik a törlesztőrészletük rögzítését, 180 forintos árfolyam mellett.

Az árfolyamgáttal korábban elhangzott kritikák természetesen továbbra is érvényben vannak, de a magas frank árfolyam nagy lélektani nyomást is helyez az adósokra, akik így hajlamosak lehetnek rövidtávú érdekeiket figyelembe venni. Ennek közvetlen hatása ugyanakkor rövid távon nem lesz az ingatlanpiacon - mondta Déry Attila.

Azok, akik nem akarják, vagy nem tudják az árfolyamgátat igénybe venni és a magas frank árfolyam miatt késedelembe esnek a hitelükkel szintén csak közvetetett hatást gyakorolnak a lakáspiacra - véli az elemző. A bank a késedelmes hitelek esetén ugyanis az árverési kvóta miatt csak korlátozott mennyiségben indíthat meg kényszerértékesítéseket, így az árlehajtó hatás korlátozott lesz.

Abban az esetben viszont, ha a késedelembe esett adós a bankkal közös értékesítésbe kezd, akkor megjelenhet többlet kínálat a piacon - mondta Déry, valamint hozzátette, hogy ebben az esetben mindkét fél érdeke, hogy piaci áron értékesítse az ingatlanokat, ezért ezek nem fognak jelentős nyomást helyezni az árakra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elemző szerint megszaporodhat viszont azok száma, akik ugyan tudják fizetni a magas frank árfolyam mellett a megnövekedett törlesztőrészleteket, nem esnek késedelembe, mégis saját maguk döntenek úgy, hogy inkább eladják ingatlanukat.

Mivel azonban az ő esetükben is alapvető szempont, hogy piaci áron értékesítsék az ingatlant, mivel vissza kell fizetniük a fennálló tartozásukat, ezért ebben az esetben sem jelenik meg jelentős árlehajtó hatás. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a magas frank árfolyam nagy lélektani teher az adósoknak, azonban az ingatlan eladása nem megy az egyik napról a másikra, ezért az eladás beindítását érdemes alaposan megfontolni - hívta fel a figyelmet a vezető elemző.

 

Címkék: