Ahol 400 forintért mérik a benzint: itt a lista

Pénzcentrum2011. augusztus 3. 04:44

Ismét bekövetkezett az, amit már régóta sejtettünk: a benzin literenkénti ára megközelítette a 400 forintos lélektani határt egyes hazai töltőállomásokon. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte azon kutak listáját, ahol a legdrágábban mérik a 95-ös benzint az országban. E mellett cikkünkben kitérünk arra is, hogy a hazai üzemanyagárak miként viszonyulnak a környező országok áraihoz.

Mivel a Mol közlése szerint ezen a héten csak a gázolaj ára csökken, a benziné változatlan marad, így a múlt héten végrehajtott 3 forintos benzináremelés hatására sok Magyarországon található töltőállomáson megközelítette a 400 forintos lélektani a határt a 95-ös benzin literenkénti ára. A holtankoljak.hu adatbázisa szerint számos, a legkiterjedtebb magyarországi hálózattal rendelkező töltőállomáson is hajszálnyira 400 forint alatti áron, literenként 399,9 forintért tankolhatnak a hazai autósok.

Az árösszehasonlító portál adatai szerint országosan összesen közel 40, Agip-, MOL-, OMV-, illetve Shell töltőállomás alkalmazza a marketingfogásnak tűnő 399,9 forintos árat. Vélhetően senkinek nem okoz nagy meglepetést, hogy a felsorolásban látható töltőállomások legnagyobb része autópályán található.

Természetesen meg kell jegyeznünk, hogy az árösszehasonlító portál adatbázisában fellelhető mintegy 1400 kút közül sokan nem voltak hajlandóak adatokat közölni, így ez a lista jóval nagyobb is lehet, ha azt feltételezzük, hogy azon töltőállomások zárkóztak el az adatközléstől, akiknek kifejezetten kellemetlen megjelenniük a kalkulált árral az összehasonlító portálon.

Árak Európában

A benzin árában nem történt változás ezen a héten; a múlt hét szerdai áremelés óta a benzint átlagosan 388 forintos literenkénti áron vételezhetik a szomjazó autók tulajdonosai. A dízelautó tulajdonosok viszont szerencsésebbek voltak a héten, mivel a gázolaj literenkénti ára bruttó két forinttal csökkent. A gázolaj literjét így az autósok 373 forintos áron tölthetik be gépjárműveikbe.

A Magyar Autó Klub által múlt héten közölt adatok alapján jól látható, hogy Magyarország igencsak az élmezőnybe tartozik az üzemanyagárak drágaságát illetően. Az autóklub által vizsgált 13 európai ország közül, hazánkban a negyedik legdrágább a 95-ös benzin literje, míg a gázolajat ötödik legdrágább országként mérik nálunk.

Összehasonlításképp érdemes megfigyelnünk, hogy Horvátországban a magyarországi árakhoz képest 30-40 forinttal olcsóbban lehet tankolni, bármilyen autónk is van. Szlovéniában pedig az árkülönbözet eléri az 50-60 forintot is, hasonló képpen a Romániában és Szerbiában kalkulált árakkal. És akkor még nem is beszéltünk Ukrajnáról, ahol az árkülönbség igen masszívnak fest hazánkhoz viszonyítva, itt közel 150 forint az eltérés.

A nagyobb eltérések miatt tehát érdemes lehet az autósoknak ügyesen gazdálkodniuk az üzemanyaggal, egy környező országba történő utazás esetén, hiszen rengeteget spórolhatnak, ha a tankolást a határon túl intézik. Természetesen a határ közelében lakók számára is mindenképp megérheti, ha átruccannak tankolni a jóval olcsóbb országokba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre kevesebbet autózunk

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az idén az első félévben 614,9 millió liter benzint és 756 millió liter gázolajat értékesítettek, szemben a tavalyi első félévben a benzin esetében mért 654,8 millió literrel, valamint a gázolaj esetében mért 745,2 millió literrel. Így a benzineladások 6 százalékkal csökkentek, a gázolajeladások viszont 1,5 százalékkal nőttek a bázishoz képest.

A szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le a tagvállalatokon keresztül. A szövetség közlése szerint továbbra is fennáll az a tendencia, hogy az eladások összességében valamelyest csökkennek, az első félévben 2,1 százalékkal.

 

 

 

Címkék:
benzináremelés,