Jelentősen csökkennek a víz- és csatornadíjak 626 településen

MTI2011. július 25. 16:02

Mintegy 4,4 milliárd forinttal támogatja összesen 626 település lakossági ivóvíz- és csatornaszolgáltatását az idén a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az érintett településeken jelentősen csökkennek a lakosság terhei - közölte a tárca a kormány.hu oldalon hétfőn.

Az összegre azok a települések pályázhattak, ahol az önkormányzati, az állami és egyéb szolgáltatók által végzett lakossági közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás költségei az országos átlagnál magasabbak. Az intézkedés mintegy 1,2 millió embert érint.

Az egyes régiók ivóvíz- és csatornadíjai között jelentős eltérés lehet. Az árakat ugyanis nagyban meghatározza az adott terület földrajzi helyzete és a népsűrűség. Fontos az is, hogy az érintett településen milyenek a víznyerési lehetőségek, mennyire egyszerűen lehet például karsztvízhez jutni, és szerepet játszik, hogy a szolgáltató milyen technológiával dolgozik - magyarázza a közlemény.

A költségvetési törvény értelmében a Belügyminisztérium utalványozása alapján a Magyar Államkincstár egy összegben folyósítja a megítélt támogatásokat a települési önkormányzatok számlájára.

 

Címkék: