Sok devizahitelest mégsem ment meg az állam

Pénzcentrum2011. július 19. 08:32

Míg korábban úgy számoltak, hogy idén és jövőre akár 19 ezer lakáshiteles érdekében is beavatkozhat a Nemzeti Eszközkezelő, addig egy most megjelent kormányhatározat kétszer ennyi idő alatt maximum ötezer otthon megvételét teszi lehetővé - írja a Népszabadság.

A Nemzeti Eszközkezelő számára olyan összegű forrásokat szükséges biztosítani, hogy a szervezet legfeljebb 5 ezer ingatlant legyen képes megvásárolni 2014 végéig - áll a Magyar Közlöny hétfőn megjelent legújabb számában, amely közzétette a kormány határozatát.

A kormányhatározat - amely szerint az eszközkezelő működéséhez szükséges forrásokat a nemzetgazdasági miniszternek kell biztosítania - azt is rögzíti, hogy az idei költségvetési törvény Miniszterelnökség fejezet terhére 2 milliárd forint átcsoportosítása történjen meg a Nemzeti Eszközkezelő felállítása és működése érdekében.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy legkésőbb október 1-jén feláll a Nemzeti Eszközkezelő. A szervezet működésében a szociális szempontok lesznek irányadóak, azoknak a családoknak nyújt majd segítséget, akik önerejükből nem képesek a lakhatásukról gondoskodni, például, mert az egyik vagy mindkét kereső elveszítette a munkáját, emiatt késedelembe estek, s ingatlanjukat a bank potenciálisan elárvereztethetné - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Nátrán Roland akkor azt mondta: az eszközkezelőnek az idén várhatóan mintegy 5 milliárd forintot kell ingatlanvásárlásra fordítania kétezer lakás diszkontáron történő megvásárlása esetén, figyelembe véve, hogy az átlagos ingatlanérték 7 millió forint, s a lakások teljes értéke így maximum mintegy 14 milliárd forint lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyettes államtitkár elmondása szerint a kvóta emelkedésével a következő évben elvileg legfeljebb 12 ezer esetben kell beavatkozni, így az idei potenciális költségvetési teher három-négyszeresével lehet számolni jövőre. Az ezzel kapcsolatos döntést a kormány, illetve az Országgyűlés a jövő évi költségvetés tárgyalásakor fogja meghozni - jelezte az MTI-nek nyilatkozva korábban az NGM helyettes államtitkára.

 

Címkék: