Jobban teszed, ha pár napig a benzinkutakat elkerülöd

Pénzcentrum2011. június 25. 15:32

Nagyot esett a héten az olaj árfolyama, melyet a finomított termékárak alakulása is követett. Ennek megfelelően az előttünk álló héten akár méretesebb benzin és gázolajár csökkenésre is sor kerülhet majd a hazai kutakon.

A gazdasági növekedésre vonatkozó aggodalmak, és a kockázatvállalási kedv elillanása miatt a héten tovább esett az olaj árfolyama. Csütörtökön valóságos szakadás bontakozott ki, miután a Nemzetközi Energia Ügynökség tagjai megegyeztek arról, hogy a következő harminc napban napi szinten kétmillió hordó olajat szabadítanak majd fel stratégiai készleteikből.

Az eső olajárnak megfelelően a finomított termékek piacán is eladói nyomást lehetett megfigyelni a héten, a benzin dollárban mért átlagára 4,7%-kal, míg a gázolajé 5,4%-kal került lejjebb.

A forint azonban a görög csődfélelmek közepette kismértékben tovább gyengült a dollárhoz képest (a múlt heti 186-os átlagár után az utóbbi napokban 187,5-ös átlagos érték alakult ki), ami alapvetően nem kedvez az autósoknak. Összességében azonban így is örülhetnek, hiszen hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára 3,9%-kal, a gázolajé pedig 4,6%-kal esett a héten.

A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint az utóbbi napok tőzsdei ármozgásai alapján tehát legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az előttünk álló héten lefelé veszik az irányt a hazai üzemanyagárak. A finomított termékárak csökkenésének nagyságát elnézve ráadásul egy méretesebb áresésre is sor kerülhet majd a hazai kutakon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: