Filléres ingatlanok a horvát tengerparton?

Pénzcentrum2011. június 17. 09:02

Felfutóban a horvát ingatlanpiac. Élénkül a kereslet a horvát apartmanok iránt, s a vevők között egyre több a magyar. Ingatlanközvetítők szerint saját célra éppúgy keresgélnek, mint befektetési szándékkal - írja a Napi Gazdaság.

A horvátországi apartmanok iránt érdeklődők legnagyobb része saját használatra venne ingatlant, de nő a befektetők köre is. A hazai kereslet árban széles skálán mozog, többnyire 70 ezer és 200 ezer euró (19-54 millió forint) között keresgélnek a magyarok. Ezért az árért többnyire közvetlen vízparti vagy partközeli apartmanokat szeretnének a keresgélők megvenni, melyek környezetében működnek a turisztikai szolgáltatások.

A befektetési célú vásárlás legfőbb szempontjai az ingatlan elhelyezkedése, az apartman minősége, a szolgáltatások elérhetősége. Ugyanakkor az egyik legfontosabb szempont, hogy már bejáratott módon működjön a bérbeadás. Ellenkező esetben, mivel az országban magánszemélyek nem adhatják ki az ingatlanokat, így meg kell egyezni egy bérbeadásra szakosodott ügynökséggel, aminek ügymenete időt és pénzt sem kímél.

 

Az ingatlanvásárlás költségei
Használt ingatlan vásárlásakor a vevő ingatlanvagyon-átruházási adót fizet, melynek mértéke a vételár 5 százaléka. Új ingatlan megvételekor a vevő az áfát fizeti (melyet standard esetekben már beleszámítanak a vételárba), valamint a telekár 5 százalékát. Az egyszeri - vagyonátruházással kapcsolatos - illeték standard összege körülbelül ezer euró, bár ezek összege minden adásvételnél egyedi.


A használt apartmanokat többnyire teljesen felszerelve kínálják, a jó állapotú, kisebb apartmanok ára 50 ezer euróról (13,5 millió forint) indul, de az újépítésű lakások sem kerülnek sokkal többe. A kínálat széles skálán mozog, így a legtöbb magyarok által látogatott helyen is akad eladó ingatlan. Bőven akadnak minőségtől függetlenül lakások például Split környékén, Makarska, Brac, Hvar, Ciovo, vagy éppen más szigeteken is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: