Meddig tart a fűtési szezon?

Pénzcentrum2011. április 14. 16:02

Május 15-éig tart a hivatalos fűtési időszak, április 15-étől azonban már a távhőszolgáltató és a fogyasztók közötti üzemviteli megállapodások alapján végzi a FŐTÁV a fűtést. Április 15-étől a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzítettek alapján állítja le, vagy indítja újra - áll a távhőszolgáltató mai közleményében.

Amennyiben egy közösség nem rendelkezik megállapodással, vagy az abban foglaltaktól el kíván térni, azt megteheti egyedi írásbeli megrendeléssel. Az üzemviteli megállapodásban rögzítettektől eltérő fűtés leállítására vagy indítására vonatkozó írásos kérést (lényegében megrendelést) azonban kizárólag a közös képviselőktől vagy a közgyűlés által erre felhatalmazott személytől fogad el a szolgáltató.

Az épületek fűtésének szabályozásában a legkorszerűbb megoldás az, amikor a hőközpontok szabályozó elektronikája automatikusan kapcsolja ki és be a külső hőmérséklet változása szerint a fűtést az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint.

Május 15-e után a FŐTÁV Zrt. a rendeletben rögzítetteknek megfelelően leállítja azokban a lakásokban is a fűtést, ahol ezt addig még nem kérték. Május közepét követően - például rendkívüli hideg időjárás esetén - külön megrendeléssel természetesen lehet kérni a fűtés beindítását.

A fűtés leállítását követően hasznos tudnivaló a lakók számára, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés teljes leállítását követően - tehát nyáron - ajánlott teljesen kinyitni (5-ös állás). A zárt szelepek ugyanis a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak. Ez ősszel, a fűtés indításánál okozhat gondot, amit a szelepek teljes kinyitásával lehet megelőzni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: