Hoppá! Hozzánk jönnek tankolni a szlovákok

Pénzcentrum2011. január 5. 08:32

Az adóemelések miatt történelmi csúcsra emelkedtek a szlovákiai üzemanyagárak is, így az ottani autósok - legalábbis a határmenti régiókban - a lengyel, sőt, a magyar kutak felé kacsintgathatnak - írja a Napi Gazdaság.

A benzin literje a szlovák üzemanyagtöltő állomásokon átlagosan 6,5, a gázolajé 6 centtel drágult december végéhez képest. Az áremelésekhez a 19 százalékos áfakulcs 1 százalékpontos növelésén kívül a bioüzemanyagok adókedvezményeinek a felszámolása és az ágazatot sújtó egyéb illetékek bevezetése is hozzájárult. Ennek hatására a 95-ös oktánszámú benzin literje átlagosan 1,33 euróra, a gázolajé pedig 1,21 euróra ugrott.

A Markíza szlovák kereskedelmi televízió hétfő esti híradásában megszólaltatott autótulajdonosok szerint akik megtehetik, azok Lengyelországba mennek át tankolni, ahol a benzin literje átlagosan 15 centtel olcsóbb, sőt olyan is akadt, aki Magyarországot említette.

Ennek van is valóságalapja, hiszen hiába van szintén csúcson a magyar üzemanyagár, a szlovák árszint immár az itteni átlagot is felülmúlja. A benzin átlagára Szlovákiában 369,70, a gázolajé pedig 336,40 forintnak felel meg, míg idehaza 361, illetve 351 forint a középérték.

 

Címkék:
bioüzemanyagok,