Újlakások ezrei várnak vevőre Budapesten

Pénzcentrum2010. november 1. 14:02

Budapesten 188 újlakás projekt áll értékesítés alatt, összesen mintegy 19,300 lakással, melynek 31%-a eladatlan. Közel 5,900 eladatlan lakás van jelen a fővárosi lakáspiacon, melyből közel 4,200 már felépült és költözhető, a többi tervezés vagy építés alatt áll.

Az elmúlt években a hitellehetőségek szűkülése, a lakáspiaci kereslet csökkenése miatt - az ingatlanpiac tehetetlensége miatt lassabban reagálva - az újlakás kínálat is csökkent. Míg 2008 őszén az eladás alatt álló újlakás projektekben 25 ezer újlakás volt, tavaly pedig 23 ezer, addig idén ez a szám 20 ezer alá csökkent a fővárosban. Ezzel párhuzamosan a projektek száma idén őszre 188-ra csökkent, ez a szám az utóbbi években tartósan 250 felett volt derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis 2010 őszi elemzéséből.

Az egyre szűkülő kínálatból viszont egyre nagyobb az eladatlan lakások aránya. Összességében, fővárosi szinten 2008-ban az értékesítés alatt álló újlakás projektekben a lakások 21%-a volt eladatlan, addig tavaly ez az érték már 25%-ra emelkedett és idén ősszel pedig elérte a 31%-ot. Ezen belül is külön vizsgáltuk a már felépült házakban lévő lakásokat, illetve a még csak tervezőasztalon vagy építés alatt lévő lakóegységeket. Az eladatlan egységek aránya mindkét szegmensben növekedett, 2010 őszén az átadott, beköltözhető lakások 25%-a, míg a tervezés vagy építés alatt álló lakások 68%-a vár vevőre.


A számokat tekintve, jelenleg közel 5,900 eladatlan lakás van jelen a fővárosi lakáspiacon, melyből közel 4,200 már felépült és költözhető, a többi tervezés vagy építés alatt áll. A legnagyobb számú eladatlan lakásállomány a XIII. kerületben található (1,270 db), melyet a XI., XIV., VIII. kerületek követnek. Ez a területi eloszlás megfelel a lakásépítési aktivitásnak, tehát ahol a legtöbb lakás épül, ott található a legtöbb értékesítendő egység is. A legkedvezőbb helyzetben a XVI. került újlakás piaca áll, ahol mind arányában, mind volumenében a legkisebb az eladatlanság. A legnagyobb arányban (50-75%) azokban a kerületekben van eladatlan állomány, ahol egyébként is kicsi a lakásépítési aktivitás.

A trendeket tekintve a budapesti újlakáspiacra továbbra is az egyre szűkebb kínálat, az egyre kisebb lakásépítési aktivitás jellemző, amellett, hogy az eladatlan lakások aránya is növekszik. A folyamat a piaci szereplőkre is hatással van, a már évek óta vevőre váró újlakások a kisebb fejlesztőket nehéz pénzügyi helyzetbe hozza, míg a jelenlegi lassú eladási folyamat a tervezett lakásprojektek fejlesztésének időbeli - akár több évvel történő - elhúzódását jelentheti.

Címkék: