Tesco: vége a gázos dolgoknak

Pénzcentrum2010. október 18. 17:32

Köztudott, hogy a hűtőkészülékekben található hűtőgázok komoly kockázatot jelentenek a környezetre nézve. Fokozottan igaz ez az olyan ipari méretű vagy számú hűtők esetén, amennyire egy hipermarketben szükség van.

Kevesen gondolnak bele, amikor végigsétálnak egy hipermarket hosszú hűtősorai között, hogy mennyi energiára és hűtőanyagra van szükség azok üzemeltetésére. Azt talán többen tudják, otthoni hűtőjük mennyi energiát fogyaszt és milyen veszélyes gázok segítségével működik.

A Tesco a zöld Magyarországért program keretében arra törekszik, hogy áruházait minél zöldebbé tegye, alternatív technológiák révén egyre csökkentse károsanyag-kibocsátását. Ide tartozik a hűtőberendezések lefedése is, valamint a légkörre veszélyes hűtőgázok széndioxiddal való kiváltása.

Az újszerű hűtőközegek a hagyományos gázokkal ellentétben semmiféle kockázatot nem jelentenek a környezetre nézve, nem károsítják az ózonréteget, és a hagyományos anyagokkal szemben elhanyagolható mértékben járulnak csak hozzá a légköri felmelegedéshez. Zöld tulajdonságaik mellett az alternatív hűtőközegek mégis ugyanolyan hatásosak, mint a korábban használt anyagok.

A Tesco jelenleg 18 magyarországi áruházában használ széndioxiddal működő hűtőberendezéseket. Összehasonlításképp: Csehországban és Lengyelországban csak egy-egy ilyen áruház található, míg Angliában is mindössze 30 áruházban alkalmazzák az új technológiát. Az áruházlánc tovább szeretné bővíteni a környezetbarát hűtőberendezésekkel ellátott zöld áruházakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alternatív hűtőközegek alkalmazása nemzetközi szinten is igen aktuális téma mostanában. Szeptember végén rendezték meg Brüsszelben azt a nemzetközi konferenciát, amely kifejezetten a természetes hűtőanyagok alkalmazásával, elérhetőségével és az ipari, valamint kereskedelmi szektorban történő alkalmazásával foglalkozott. Ezen a konferencián mindössze két áruházlánc - köztük a Tesco - vett részt a kiskereskedelmi szektor képviseletében.

Címkék: