80 ezres űrstadion : a világ legújabb csodája + fotók

Pénzcentrum2010. október 15. 14:02

A katari csoda Ûrbéli stadionokat tervezne a 2022-ben Foci VB-t rendezni kívánó Katar. A világbajnokság nyitó - és záró mérkőzéseit a Lusial Iconic Stadionba rendeznék. A létesítmény 86.250 fő befogadóképességű lenne, a tetejét be lehetne húzni, valamint forradalmian új energiahatékony rendszerrel látnák el, amely biztosítaná a forró nyári melegben is a kellemes klímát a játékosoknak és nézőknek egyaránt.

A később Doha-ban álló épület a jövő fejlődését jelképezné. Az elképzelés szerint a futurisztikus külsejű létesítményt egy visszatükröződő vízfelületű árok venné körül, amin hat híd ívelne át. Ezeken keresztül lehetne majd a stadionba bejutni. A medencére emlékeztető objektum felső gyűrűjét ívelt oszlopok tartanák. 

A katari világbajnoki pályázat vezetője szerint a stadion inspirálni fogja a következő nemzedékeket, valamint a teljesen környezetbarát hűtőtechnológiával szabályozni tudják a létesítmény belsejében uralkodó hőmérsékletet, ami egyedülálló a világon.

Az építmény mellett szállodákat, vendéglátó egységeket és bevásárló központot is felhúznának a szervezők, ahol a világbajnokságra ellátogató százezrek kikapcsolódni, szórakozni tudnának.

Mint ismeretes, a következő Foci VB-t Brazíliában rendezik 2014-ben. A világesemény hatalmas befektetésnek bizonyul több nagy beruházónak. A stadionok mellett új szállodák, vendéglátó egységek és közlekedési infrastruktúra is épül.

A Homesgofast (nemzetközi ingatlanportál) felmérése szerint 2010 legkecsegtetőbb befektetési célpontja is a dél-amerikai ország volt. Őt követték a franciák és az amerikaiak. Olyan egykori TOP10-esek szorultak le a listáról, mint Spanyolország, Dubaj vagy Thaiföld. Az újoncok táborát Malajzia, Dél-Afrika és Abu Dzabi alkotják.

A kutatás során több mint ezer nemzetközileg jegyzett ingatlan befektető véleményét kérték ki, akiknek önállóan kellett megnevezni a befektetési szempontból tíz legvonzóbb országot. 

Miután a 2014-es labdarúgó világbajnokság után a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát is bezsebelte a dél-amerikai ország, extra pénzek érkezhetnek oda. A legnagyobb helyi ingatlanközvetítő cég szerint is óriási az érdeklődés, ami miatt az olimpiáig évi 20%-os ingatlan áremelkedés sem kizárt. 

 

 

 

További extrém stadionok-hihetetlen képek

SZIKLÁBA VÁJT CSODÁK

A modern stadionokat manapság világszerte kiváló tervezés és kivitelezés jellemzi, a korszerű létesítmények a szurkolókat és a bennük játszó csapatokat egyaránt büszkeséggel töltik el. De nem mindig és nem mindenhol volt ez így. Vannak olyan pályák, ahol a tervezők vétettek eszméletlen hibákat, míg máshol ötletes megoldásokkal próbálták kihasználni a pályát övező természeti adottságokat.

A portugál Braga stadionját a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságra építették, sokak szerint ez az ország egyik legkülönlegesebb pályája. A hatalmas szikla lábánál elterülő csodálatos pálya megépítése 85 millió euróba került, amivel a kontinenstorna legköltségesebb létesítményévé vált.

Sziklából Horvátországban is van bővel, dél-nyugati szomszédunknál 1989-ben építették a képen látható 4 ezer néző befogadására alkalmas stadiont, mely az NK Imotski csapatának az otthona.

DÉL-AMERIKA: A BETONKATLANTÓL AZ ECO-STADIONIG

Venezuelában az FC Caracas játssza hazai mérkőzéseit az alábbi betonkatlanban, mely mellett közvetlenül egy autópálya húzódik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Brazília első eco-stadionja, a "Janguito Malucelli" arról vált híressé, hogy a lelátó székei egy természetes domboldalon, beton felhasználása nélkül lettek elhelyezve, de a kispad és az öltözőbejáró korlátjai is fából készültek.

HÁZAK A JÁTÉKTÉREN, A SZOVJET AGYRÉM

A japán Oszaka városában a helyi baseballcsapat 31 379 néző befogadására alkalmas stadionja 22 évvel ezelőtt gazdátlanná vált, amikor eladták a klubot és az új tulajdonos egy másik városba költöztette a csapatot. Előbb lakóházakat kezdtek építeni a játéktéren, majd tíz évvel később a stadiont a házakkal együtt eldózerolták és egy bevásárlóközpontot építettek a helyén.

Az idei Labdarúgó-világbajnokságot a Dél-Afrikai Köztársaságban rendezik, ahol új stadionok várják a résztvevőket. Itt adták át 1981-ben azt a szovjet mérnökök agyából kipattant 59 ezres stadiont, amely az átgondolatlan tervezés mintapéldánya lehet.

A CSÓNAKOS LABDASZEDŐ ÉS AZ ÚSZÓ FUTBALLPÁLYA

Feröer-szigetek válogatottja - amely immár két évtizede indul az Európa- és Világbajnoki-selejtezőkön - ebben a tengerparti stadionban fogadja ellenfeleit. A válogatott alkalmaz egy csónakos labdaszedőt, aki a meccs alatt kihalássza a pályáról kirúgott labdákat a vízből.

A szingapúri Marina-öbölben található acélból készült úszó focipálya 120 méter hosszú és 80 méter széles. A parton kiépített lelátókon összesen 30 ezer néző tud helyet foglalni.

AZ ERDŐBŐL LETT LELÁTÓ ÉS AMINEK 87 ÉVVEL EZELŐTT A CSODÁJÁRA JÁRTAK

A norvég FC Aalesund csapatának pályája mellett egyszerűen oldották meg a szektorok kialakítását, kivágták a gyepszőnyeg melletti dombról a fákat és a szurkolók onnan nézhették a meccset. A csapat 5 évvel ezelőtt egyébként új stadiont kapott.

A belga FC Antwerp csapatának stadionja a kontinens legszínvonalasabb pályája volt, amikor 1923-ban elkészült. A jelenlegi állapotok alapján inkább a világ legrondább stadionja címre pályázhatna.

AZ ABSZOLÚT GYŐZTES UKRAJNÁBÓL ÉRKEZETT

Az abszolút győztes focipálya Ukrajnában található. Bár nem tudni, hogy valaha rendeztek-e itt futballmérkőzést, az erre járó autósok biztosan nagyot néznek, amikor a domboldalra pillantanak.


 

Címkék:
focipálya,