Egy osztrák menti meg a Világot? Hullámzó fejlesztés Dubajban

Pénzcentrum2010. szeptember 10. 13:02

Mint arról korábban a Pénzcentrum.hu is beszámolt, a NASA által az űrből készített felvételek szerint a Dubajban épülő Világ-szigetcsoport tényleges állapota már alig hasonlít a korábbi látványképeken vázolt tervekhez, mivel a szigetek szélét folyamatosan mossák a hullámok. A válság miatt félbemaradt projekt egyik befektetője - az osztrák Josef Kleindienst - úgy döntött, hogy nem vár tovább, és megkezdi az építést az általa négy évvel ezelőtt vásárolt hat szigeten.

Az osztrák fejlesztő nem várja meg, amíg a szigetek hullámsírban végzik, inkább belevág az Európa Szíve névre keresztelt beruházás kivitelezésébe. A világtérképet formázó mesterséges dubaji szigetcsoport hat szigetét még 2006-ban vásárolta meg a Kleindienst Group, a válság miatt azonban el kellett halasztani a projekt megvalósítását.

A méretes zuhanást követően stagnáló dubaji luxuspiac ha nem is kap szárnyra a bejelentés hírére, a munkálatok megkezdése bíztató jel lehet a befektetők számára. A társaság fokozatosan csökkentette a befektetéseit olyan országokban, mint például a Dél-Afrikai Köztársaság (amely a labdarúgó-világbajnokság végeztével több elemző szerint is már csak rövid távú potenciált rejt magában) annak érdekében, hogy Dubajban el tudjanak indulni a munkálatok.

Több elemzés is óva inti a beruházókat a bizonytalan dubaji helyzet miatt, a Kleindienst Group saját felmérése azonban azt mutatja, hogy vannak jelentkezők ingatlanokra. Az értékesítés iránt fokozódik az érdeklődés, csak a Németországot szimbolizáló szigeten már 12 villát lekötöttek a vevők. Bár jelen körülmények között nagyon nehéz a tervezőasztalról dubaji ingatlant értékesíteni, az eddig gazdára talált villákért 1,9-5,5 millió dollárt fizettek a vásárlók.

A fejlesztőhöz tartozó hat szigeten készülő Európa Szíve projekt a tervek szerint magába foglalja majd Németországot és Ausztriát, de itt épül meg például Monte Carlo és az orosz Szentpétervár replikája is. A vezérigazgató abban bízik, hogy a fejlesztés sikeres lesz és másokat is a munkálatok beindítására ösztönöz majd. Más elemzők viszont úgy vélik, hogy még legalább 1-1,5 év szükséges ahhoz, hogy a Világ Szigetcsoporton újra beinduljanak a fejlesztések.


Megállapodott hitelezőivel adósságának átütemezéséről a Dubai World

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelezők a teljes, mintegy 25 milliárd dolláros adósság 99 százalékát, 24,9 milliárd dollárt hajlandók átütemezni. Dubaj állam továbbra is résztulajdonos a cégben és támogatja azt.

A cég - amelynek adósságproblémái tavaly megrengették a Dubaj iránti nemzetközi pénzügyi bizalmat - március végén jelentette be, hogy vezető pénzintézetektől támogatást kapott átütemezési tervéhez.

Dubaj március végén azt közölte, hogy 9,5 milliárd dollárt pumpál az adóssággondokkal küzdő állami konglomerátumba, miután a kormány tavaly november 25-én féléves moratóriumot kért a Dubai World mintegy 25 milliárd dollárnyi adósságára. Akkor azonban siettek hangsúlyozni, hogy az állam nem óhajt garanciát vállalni a holding adósságaira. A Dubai Worldhöz egyebek között a Nakheel építési konszern, valamint luxusszállodák, az MGM kaszinó- és szórakoztatópark-üzemeltető
tartozik.

Címkék: