Kifizetetlen gázszámlák - Közel 30 milliárdos csekk

Pénzcentrum2010. július 9. 09:32

Már közel 30 milliárd forintra rúg a hazai háztartások kiegyenlítetlen gázszámlatartozása. Ez a tavalyi év hasonló időszakához képest a tartozások nagyjából másfélszeres növekedését jelenti - írja a Népszabadság.

Országosan a háztartások mintegy 1,5%-ában, összesen 40-45 ezer háztartásban állították le a szolgáltatók a földgázszolgáltatást. Az összes felhalmozott gázszámlatartozás pedig alulról közelíti a 30 milliárd forintot, mely jóval nagyobb összeg a tavalyi év ugyanezen időszakában fennálló 20 milliárdos tartozásállományánál.

Arányaiban a legtöbb háztartás Észak- és Kelet-Magyarországon van elmaradva gázszámlájával, de sokan tartoznak Baranyában is, és az Észak-Dunántúlon is egyre gyakoribbá válnak a kifizetetlen számlák.

A fizetési hajlandóság az elmúlt időszakban főként a szociálisan rászoruló, a kikapcsolástól védett fogyasztóknál gyengült. A szolgáltatók bíznak abban, hogy a nyári hónapokban megindul a tartozások visszafizetése. A kikapcsolást pedig csak a végső esetben alkalmazzák, részletfizetéssel, 90 napos türelmi idővel és az önkormányzat bevonásával próbálják a tartozók helyzetét rendezni.

Címkék: