Július 20-án startol a hazai áramtőzsde

Pénzcentrum2010. július 8. 09:32

Lezárult a magyar szervezett villamosenergia-piac kísérleti üzeme, amelynek során a tőzsde 17 leendő szereplője díjmentesen gyakorolhatta a kereskedést és az azzal szükségszerűen együtt járó feladatokat. Az első éles, vagyis díjfizetés mellett történő black box aukcióra július 20-án kerül sor a HUPX-en.

A sikeres felkészülési időszakot követően a tőzsdei szereplőkkel és partnereinkkel - az EPEX Spot-tal és az ECC-vel - történt megegyezés alapján július 20-án zajlik az első, másnapi szállítás mellett történő aukció. Folyamatosan érkeznek továbbá az újabb csatlakozási dokumentumok is, amely azt mutatja, hogy a szakma részéről jelentős az igény a szervezett magyar villamosenergia-piac szolgáltatásai iránt - jelentette be Medveczki Zoltán, a HUPX Zrt. vezérigazgatója.

Korábban: Melyik országban a legdrágább az áram? Sosem találnád ki...

A villamos energiáról szóló törvény (VET) előírása alapján a szervezett villamosenergia-piacon a termelők, villamosenergia-kereskedők, egyetemes szolgáltatók, felhasználók, valamint - bizonyos, a törvény által meghatározott esetekben - az átviteli rendszerirányító és az elosztó hálózati engedélyesek köthetnek ügyleteket, amennyiben megfelelnek az előírt csatlakozási feltételeknek.

Címkék: