Csúcskategóriás környezetvédelem Békásmegyeren

Pénzcentrum2010. július 1. 16:32

A megújuló energiahordozók bővülő hasznosításának újabb lehetőségét jelenti az Európában is újnak számító technológia, az úgynevezett szolár-parabola elvén működő napkollektor. Az innovatív, koncentrált napenergia hasznosító berendezés egy újabb példányát július 1-jén adták át Óbuda-Békásmegyeren, az önkormányzat kezelésében lévő Hatvany Lajos utcai Nyugdíjasházban.

Az MVM vezetése a tavalyi évben úgy döntött, oly módon is támogat néhány, az együttműködést vállaló egészségügyi, oktatási és szociális intézményt, hogy részükre Magyarországon kevéssé ismert, korszerű, úgynevezett szolár parabolás napenergia-hasznosító berendezést telepít. Ezen támogatási program összértéke meghaladja az 50 millió forintot.


A Hatvany Lajos utcai Nyugdíjasház meglévő energia ellátó rendszerébe beillesztett napenergia hasznosító berendezés egyrészt példát mutat a megújulók hasznosításának újszerű módjára, elősegíti annak ismertségét, másrészt érzékelhető megtakarítást eredményez az intézmény energiafelhasználásában és így költségeiben. A szolár parabolás berendezés évente 13 800 kWh hőenergiát tud betáplálni az intézmény energia ellátó rendszerébe, azaz ekkora energia mennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani.

A szolár-parabola rendszer főbb jellemzői

A telepített napkollektor a koncentrált napenergia hasznosító berendezések családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy sugárzó felületét egy forgási parabola felület (paraboloid) alkotja, melyen 162 db, egyenként állítható, különleges minőségű síktükör található. A tükrök mindegyike a felület fókuszpontja felé mutat, szerepük az, hogy a felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják.

A fókuszpontban egy hőcserélő került elhelyezésre, amely a tükrök által oda sugárzott hőenergiát a rajta átáramoltatott hűtőközegnek adja át. A hűtőközeg fagyálló folyadékkal kevert víz. A parabola olyan korszerű vezérlő és mozgató rendszerrel rendelkezik, amely képes követni a nap pályáját, mind a napon belül, mind az évszaktól függően. Ennek következtében a sugárzás hasznosítása szempontjából mindig a legkedvezőbb pozíciót foglalja el a hatalmas tükör.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt egy hőtárolóban az abba beépített fűtési hőcserélőn keresztül adja le. A hőtárolóba betárolt hőenergia egy másik hőcserélőn keresztül a használati melegvíz készítéshez felhasználásra kerülő vizet melegíti fel. Ha a felmelegített víz hőmérséklete nem éri el a használati melegvíz szolgáltatáshoz szükséges értéket, akkor a távfűtési rendszer hőcserélőjén keresztül fűtik fel a kívánt értékre.

Évi 1461 köbméter földgáz égetése helyett

A szolár parabola rendszer hőteljesítménye erős napsütés esetén 10 kW. Évente mintegy 2300 órán keresztül átlagosan 6 kW hőteljesítményt képes produkálni, így évente 13 800 kWh hőenergiát tud a hőhasznosító rendszerbe betáplálni, azaz ekkora energiamennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani. Ez 1461 m3 földgáz hőértékének fel meg.

Címkék: