Holnap több helyen is 23%-kal emelkedik a gázár (2.)

Pénzcentrum2010. június 30. 08:25

Habár az új kormányzat nemrég moratóriumot hirdetett a lakossági energiaárakra, ettől függetlenül mégis lesznek olyanok, akiknek július elsejével gázáremeléssel kell szembesülniük, ugyanis a korábban alkalmazott gázártámogatás június 30-át követően megszűnik. Ez a korábban legnagyobb támogatásban részesültek számára egy éjszaka alatt 23%-os áremelést jelent, míg a január elsejei tarifákhoz képest közel 40%-osat. Az új kormányzat várhatóan nem kerülheti el egy új támogatási rendszer gyors kidolgozását, amellyel szemben alapvető elvárás lenne, hogy az eddigiektől eltérően ne az energiaárakon közvetlenül érvényesülő szubvenciót jelentsen.

A mai kormányülést követően Nagy Anna kormányszóvivő arról számolt be, hogy kabinet döntött a energiaár-kompenzációs rendszer év végéig történő meghosszabbításáról, vagyis nem lesz árnövekedés a támogatott körben sem. Ezzel párhuzamosan döntöttek az ármoratórium időtartamáról is, ami szintén december 31-ig tart majd, vagyis lakossági körben idén már nem lesz energiaár-emelkedés.

Tekintettel arra, hogy a nyári időszakban jelentősen alacsonyabb a gázfelhasználás, így azonnali feszültség várhatóan nem alakul majd ki a támogatás megszűnése miatt, azonban októbertől a fűtési szezon kezdetével, a felhasználás felfutásával már hamar jelentkezhetnek a problémák.

A már csak pár napig futó támogatási rendszer eredetileg április 30-án szűnt volna meg, azonban a választási időszak hevében - a gázárrendelet átírása mellett - meghosszabbították további két hónappal a jogosultak körének szűkítése mellett. Szollár Domokos a Bajnai-kormányzat szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a meghosszabbításra a Robin Hood-adóból származó bevételek nyújtanak majd fedezetet, pontos összeget nem tudott mondani. A gázár-kompenzáció kivezetése, illetve megszűntetésére egyébként állítólag a Valutaalappal kötött megállapodás miatt volt szükség.

Az érintett családok a háztartásokban egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem alapján jogosultak erre a támogatásra, a különböző kategóriák az öregségi nyugdíj arányában kerültek meghatározásra. Ez alapján januárban még négy kategóriában osztottak támogatást, ami áprilist követően már csak kettőre csökkent, és e kettő közül az egyik kategóriában a támogatást mértéke is megfelezőzött.

Az új kormányzat a gázártámogatás kivezetését "csontváznak" minősíti, mert a lakosság, a családok energia szempontú támogatására további összeg nincs előirányozva az idei költségvetésben, amelynek hatására a korábbi támogatási rendszerben leginkább rászoruló fogyasztók könnyen vállalhatatlan tehernövekedéssel szembesülhetnek a fűtési szezonban.

A támogatás kivezetésével a január elsejei állapotokhoz képest a megmaradt két támogatási kategóriát figyelembe véve július elsejétől 39%, és 30%-kal magasabb gáztarifát kell majd fizetniük az érintett fogyasztóknak, igaz, ebben benne van az áprilisi - átlagos -10.1%-os áremelés is. A június 30-i éjfélt követő áremelkedés a vonatkozó két csoportnál 23% és 7%-os lesz. Ez, a forintok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy akik a legmagasabb összegű támogatásban részesültek 2010 júliusát megelőzően 110 forint helyett 140 forintot fizethetnek majd a gáz köbméteréért. Az új gázévvel egy újabb változás is vár a hazai gázfogyasztókra, ugyanis a köbméter alapú elszámolást fölváltja majd a joule-alapú.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A gázár-támogatással párhuzamosa kifut a távhőfogyasztók - hasonló alapon megítélt - támogatása is, ahol bár a szolgáltatóként nagymértékben különböző árak miatt nehéz általános megállapítást tenni, de sok esetben a legmagasabb támogatási csoportban lévők a havi fűtési számlájuk duplázódásával számolhatnak.

A várható feszültségektől függetlenül a mostani támogatási rendszer életben tartása nehezen indokolható, hiszen az egy közvetlen fogyasztáson keresztüli szubvenciót jelent, amely semmiképpen sem ösztönzi a hatékony felhasználást. Másrészről korántsem biztos, hogy Magyarország legszegényebb rétegei gázzal vagy távhőszolgáltatás igénybe vételével fűtenek, márpedig egy szociális támogatási rendszertől elvárható lenne, hogy a legszegényebb rétegeknek nyújtson segítséget.


Az energetikai szakma régi kívánsága, hogy a szociál- és energiapolitikai szempontokat válasszák szét végre, hiszen a jelenlegi rendszer nem teremt tiszta és átlátható állapotokat, amely lehetetlenné teszi mind az energetikai, mind a szociálpolitikai szempontok elvárható érvényesülését. Vagyis az energia ára kalkulálódjon a piaci folyamatoknak megfelelően, míg az arra rászorulók kapjanak célzott támogatást a terheik enyhítésére.

Kérdéses, hogy az új árazási metódus mekkora mértékben lesz képes csökkenteni a hazai fogyasztók terheit, főleg úgy, hogy a forint dollárral szembeni jelentős gyengülését most júliusban nem érvényesülhetett a moratórium elrendelése miatt. Épp a minap híre, hogy a francia kormányzat hasonló felülvizsgálatot kezdeményezett az ország gáztarifáit illetően, mint a hazai, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy míg Franciaország számos forrásból képes a gázt beszerezni - vagyis a gyakran emlegetett megváltozott európai környezetnek része -, addig a magyar fundamentumokat továbbra is az egyoldali - orosz - beszállítói forrás jellemzi, még annak ellenére is, hogy az ausztriai HAG-vezetéket sosem tapaszt tumultus jellemzi.

Az, hogy a kormányzat ismét saját hatáskörébe vonta a lakossági piacot érintő energiaárak kihirdetését (meghatározását), semmiképpen sem azt vetíti előre, hogy felbomolhat az energia- és szociálpolitika átláthatatlan rendszere, így csak reménykedhetünk, hogy az energiaköltségekből eredő terhek tompítását az új kormányzat nem a korábbi - gázártámogatási - szisztémával kívánja majd folytatni.

Címkék:
energiapolitika,