Az EU kezébe adnánk atomhulladékaink sorsát

Pénzcentrum2010. április 29. 16:32

Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott Eurobarométer felmérése szerint az európaiak elsöprő többsége jónak tartaná a radioaktív hulladékkezelés európai szintű szabályozását. A radioaktív hulladékok biztonsági kockázatai felett érzett aggodalomban egyaránt osztoznak azok az országok, amelyekben működnek nukleáris létesítmények, és azok, amelyekben nem használnak nukleáris energiát - írja a Rapid.

Az európaiak és a nukleáris biztonság címmel készített Eurobarométer különjelentés szerint az európai polgárok nagy többsége (82%-a) gondolja úgy, hogy a radioaktív hulladékok kezelését EU-szinten kellene szabályozni. Ez a vélekedés rendkívül egységes az egész Európai Unióban: csaknem osztatlan Cipruson (93%), Magyarországon (90%), Hollandiában (90%) és Szlovéniában (90%). Még a skála másik végén is, azokban az országokban, ahol a legkevesebben osztják ezt a nézőpontot, egyértelmű a többség (Ausztria 59%, Egyesült Királyság 60%, Málta 62%).

Az emberek aggodalma egész Európában közös, akár működik az országukban atomerőmű, akár nem. Aggályaikat komolyan kell vennünk, gondoskodva arról, hogy a radioaktív hulladékok elhelyezése biztonságos legyen mind az emberekre, mind pedig a környezetre nézve - nyilatkozta Günther Oettinger, az energiaügyekért felelős európai biztos.

Bár az európai polgárok a nukleáris anyagok nem megfelelő felhasználását és a terrorizmust szintén aggályosnak tartják, 59%-uk szerint a nukleáris létesítményeket lehetséges biztonságos módon üzemeltetni.

Címkék: