Eldőlt: így drágul a távhő Budapesten

Pénzcentrum2010. április 28. 11:30

A földgázárak emelkedésének hatására 2010. július 1-től átlagosan 6,7%-kal növekedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége. Egy átlagos lakás esetén - a kedvezmények figyelembe vételével - az éves távhőköltség így 200.000 Ft lesz. A díjemelkedés ellenére a távfűtés a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, a FŐTÁV Zrt. pedig már idén olyan fejlesztésekbe kezd, amelyek révén közép- és hosszútávon csökkenhetnek a fogyasztói költségek -áll a FŐTÁV közleményében.

A távfűtés továbbra is a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, mivel a gázfűtéses lakásban élők számára 2010. január 1-én és 2010. április 1-én már két alkalommal növekedtek az energiadíjak, ráadásul nagyobb mértékben, mint a távhőszolgáltatás esetén. FŐTÁV Zrt. az energiaárak növekedését május 1. helyett július 1-től érvényesíti, így a távhőszolgáltatás hődíja, és költsége is csak 2010. július 1-étől változik.

A díjnövekedés a távfűtési díj kétharmadát kitevő hődíjat érinti, míg az alapdíj - amelyre a vállalat a hatékonyságnövelés révén hatással tud lenni - változatlan marad. A hődíj bruttó 2921 Ft-ról 3222 Ft-ra növekedik GJ-onként.Egy átlagos lakást (135 lm3; 43,1 GJ/év) figyelembe véve így a hődíj évi bruttó 126 ezer Ft-ról 139 ezer Ft-ra változik a díjnövekedés hatására.

Az alapdíjat és a hődíjat is magába foglaló éves távhőköltség a növekedéssel együtt bruttó 207 ezer Ft lenne, ezt az összeget viszont átlagosan évi 7 ezer forinttal csökkenti a FŐTÁV Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti sikeres tárgyalások eredményeként a lakosság részére biztosított hőár-kedvezmény. Így az éves távhőköltség egy átlagos lakás esetén várhatóan bruttó 200 ezer Ft körül alakul. Az ÖKOPlusz programban résztvevő, fűtéskorszerűsített lakások esetében azonban az átlagos éves távhőköltség nem haladja meg a 180 ezer Ft-ot.

"A budapesti távhőellátásban jelenleg 96%-ot tesznek ki a földgázalapú technológiák. Terveink szerint ez 2020-ra 77,9%-ra csökkenhet, mivel már idén olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20%-ra növekedhet majd. A gázfüggőség csökkenése így nemcsak az ellátás biztonságát növeli, de a fogyasztóink költségei is csökkenthetőek." - mondta Kovács Lajos, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A FŐTÁV Zrt. 2010 áprilisában írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére, melynek kivitelezéséhez jelenleg szakmai partnert keres. A 2011 év végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel.

A tervek szerint 2012-ig megépülhet az a biomassza fűtőmű is, amely tervezetten évi 15,7 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy 42,3 km hosszú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló körvezeték kiépítését is tervezi. A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, de a versenyhelyzetbe kerülő erőművek és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkennek majd.

Címkék:
biomassza erőmű,