Duna House: rekordszámú lakástranzakció márciusban

Pénzcentrum2010. április 26. 11:32

Fennállása óta - az egyébként igen gyenge piacon - a legmagasabb számú ingatlantranzakciót realizálta márciusban a Duna House, ahol a konkurens hálózatok többségével szemben a válságban is növekedett a hálózat, megduplázva ezzel a cég piaci részesedését. A piaci tapasztalatok szerint egyre nehezebb a saját erőből történő lakáseladás - ilyen esetben akár egy évig is kell várni a vevőre.

A vevők megnövekedett igényszintje, a vásárlóerő csökkenése, a hitelezés szigorítása, és a lakástámogatási rendszerek megszűnése miatt a becslések szerint országosan kb. 150 ezres eladó lakásállomány tulajdonosai jóval kevesebb vevőért versenyeznek, és egyelőre nem látszik a piacon olyan jellegű változás, ami a fizetőképes vevők számának hirtelen jelentős növekedésére utalna.

Éppen ezért továbbra is nehéz önerőből lakást eladni, hiszen a fenti tendenciák miatt egyre keményebben meg kell küzdenie a vevőért az egyénileg eladóknak - ami az esetek többségében nem jár sikerrel. A Duna House tapasztalatai szerint a válság óta az "önerős" lakáseladások nagy része sikertelenül zárul, így egyre többen fordulnak a hálózat irodáihoz - márciusban a gyenge piaci környezet ellenére is soha nem látott mennyiségű ingatlan-tranzakcióra került sor.

A cég statisztikái szerint a piaci áron kínálat ingatlanokat általában 30-120 nap alatt értékesíteni tudják munkatársaik, míg az egyéni eladók - sokszor túlárazott - ingatlanai esetében akár 12 hónap, vagy még több is lehet a várakozási idő. Mindez különösen azért érdekes, mert a devizahitelek megemelkedett törlesztő részleteinek köszönhetően már szignifikáns arányban vannak jelen azon ingatlantulajdonosok, akiknek érdeke, hogy minél gyorsabban túl tudjanak adni lakástulajdonukon - ezekben az esetekben a legtöbbször már nincs idő egyéni próbálkozásokra.

A fenti tendenciák miatt az elmúlt egy évben alaposan felértékelődött az ingatlanközvetítők szerepe, noha sokan közülük - még az ismertebb hálózatok is - számos iroda bezárására kényszerültek, nem beszélve a rengeteg megszűnt önálló ingatlanirodáról, akik a csökkenő kereslet, és az alacsony árak miatt már az üzlethelyiségek fenntartási költségeit sem tudták kitermelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel együtt a közvetítői piacon is alapos átrendeződés ment végbe: csak a megbízható szolgáltatást nyújtó, válságálló üzleti modellel rendelkező ingatlanforgalmazó hálózatok tudták jelentősen növelni piaci részesedésüket - a Duna House piacrészesedése az ingatlanközvetítés területén 95 %-kal, míg a Duna House Hitel Centrum piaci részesedése 350%-kal növekedett a válság kezdete óta.

Címkék: