Lakásért életjáradék: Jenő és Lujza dörzsölheti a markát

Pénzcentrum2010. március 12. 14:02

A magyarországi életjáradék piac három szereplője jelenleg mintegy 6 ezer ügyféllel rendelkezik. A termék népszerűsége a válság kirobbanásáig felfelé ívelt, azóta alábbhagyott a lendület. Az OTP Életjáradék már több mint egy éve nem köt új szerződéseket, a piacvezető Hild sem szerződik, ők jelenleg a meglévő ügyfelek ügyeit intézik, egyedül az FHB mozog aktívan a piacon - írja az ingatlan.net.

A válság hatásai erre a szektorra is átgyűrűztek, de az életjáradék programok átlagos 13-15 éves megtérülése a várható élettartam emelkedésével még jobban kitolódhat.

Az OTP Életjáradék Zrt. a gazdasági környezet kedvező változásától teszi függővé a termék értékesítésének újraindítását. A közel 1800 ügyféllel rendelkező társaság 18 milliárd forintos ingatlanállományt kezel.

A 3000 ügyféllel rendelkező HildÉletjáradék az OTP-hez hasonlóan tavaly januártól nem köt új szerződéseket, a társaság marketingvezetője szerint nyár közepén talán már jöhetnek az új ügyfelek. Véleményük szerint a nyomott ingatlanárak miatt jelen helyzetben az ügyfeleik sem jönnének jól ki az üzletből, ezért a lakásárak fellendülésére várnak. Eddig körülbelül 100 elhalálozott ügyfelük ingatlanját értékesítették, amiből 1,5 milliárd forint folyt be.

Az 1100 ügyféllel rendelkező FHB Életjáradék továbbra is aktív a piacon, ezzel faraghatnak a piaci részesedés tekintetében fennálló hátrányukból. Az FHB által kezelt ingatlanállomány összértéke eléri a 17 milliárd forintot, az átlagár ennek megfelelően 15,5 millió forint (az OTP-nél 10 millió forint). Egyre több olyan ügyfél keresi meg az FHB-t, akik a meglévő hiteleik kiváltására szeretnék igénybe venni az életjáradéki konstrukciót.

Címkék: