Benzindrágulás! Ekkora emelés jöhet szerdán!

Pénzcentrum2010. március 6. 18:12

A héten jelentősen emelkedtek az üzemanyagok világpiaci árai, ezért a Portfolio.hu úgy véli, hogy jövő szerdától a MOL is megemelheti a benzin árát. A gázolaj esetében csak egy kisebb emelést valószínűsítenek, de az is elképzelhető, hogy itt nem változik a nagykereskedelmi listaár.

A múlt heti záró értékéhez képest tegnap délutánig dollárban mérve 8,4%-ot emelkedett a benzin ára, a gázolaj pedig 4%-kal lett drágább. A forint mindeközben erősödni tudott a dollárral szemben (a múlt pénteki 197,4 után tegnap délután 195,3 körül járt a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin és a gázolaj jegyzésára 7,3%-kal, valamint 2,9%-kal lett magasabb.

Ezen a héten nem változtatott a MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárain. Az utolsó árdöntés bázisához képest (véleményünk szerint ez a benzin és a gázolaj esetében is 2010. február 19.) tegnap délutánig a benzin 6,7%-ot, a gázolaj pedig 1,1%-ot drágult forintban mérve a világpiacon.

A hektikus ármozgások közepette a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás.

A világpiaci ármozgások alapján a Portfolio.hu úgy véli, hogy a jövő héten a MOL akár 3-5 forinttal is megemelheti a benzin árát. A gázolaj esetében a benzinnél kisebb mértékű áremelés valószínű, sőt az is elképzelhető, hogy nem változik a nagykereskedelmi listaár.

Címkék: