Lesz gázáremelés! Ennyivel drágulhat a földgáz áprilistól

Pénzcentrum2010. március 5. 08:17

A Magyar Energia Hivatal jelenlegi számításai szerint az áprilistól várható gázáremelkedés az egyetemes szolgáltatás tekintetében köbméterenként 16-17 forintos lehet, de ezt még forint-dollár árfolyam változása módosíthatja - írja a Portfolio.

A várható áprilisi gázár-emelkedést alapvetően az árak alakulását meghatározó két legfontosabb faktor változása gerjeszti. Ezek: a forint-dollár árfolyam alakulása, valamint fűtőolaj és gázolaj jegyzésárainak változása indokolja.

A jelenleg támogatásban részesülőknek: Dermesztő fejlemények: közel 50%-os gázáremelés jöhet!

A hazai importgáz-beszerzés az olajtermékek árait követi, 9 hónapos csúszó átlagárat figyelembe véve, illetve januárhoz képest kikerül egy akkor csökkentő tényezőként beépített 3,7 Ft-os tétel. A jelenlegi devizaárfolyamokat tekintve 16-17 forintos emelés várható köbméterenként.

Idén július elsejétől a háztartásokat és a kisfogyasztókat ugyan nem érintő, de jelentős változást hozhat a piacon, hogy a napi 20-100 köbméter gázt lekötő fogyasztók a piacon szerzik be a gázszolgáltatóktól a földgázt. Ekkortól már csak a háztartások, a kisfogyasztók valamint az állami intézmények maradnak az egyetemes szolgáltatásban.

Címkék: