Durva benzináremelés szerdán! - Jobb lesz gyorsan tankolni...

Pénzcentrum2010. február 22. 12:50

A Portfolio.hu úgy tudja, hogy a MOL szerdától bruttó hat forinttal megemeli a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát is. Az újabb drágulás nem meglepő, szombaton már beszámoltunk róla, hogy emelkedhetnek az árak. 2010.02.20 16:20 Baj van - Robbannak az üzemanyagárak!

Szerdán (2010. február 24-én) nulla órától 6 forinttal emeli a MOL a benzin és a gázolaj bruttó nagykereskedelmi listaárát is - tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 307.5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 284.9 forintért adja majd.


Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 6 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 324-325, a gázolajat pedig átlagosan 300-301 forint környékén tankolhatjuk literenként.

Az áremelés nem mondható meglepőnek, szombaton már beszámoltunk róla, hogy van esélye ennek a forgatókönyvnek. Az ok, hogy az előző heti záró értékéhez képest a múlt pénteki zárásig 5.9%-ot emelkedett dollárban mérve a benzin ára, miközben a gázolaj 8.4%-kal lett drágább. A forint mindeközben egy kicsit gyengült a dollárral szemben (az előző pénteki 198.9 után a múlt hetet 200.6 körül zárta a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin és a gázolaj jegyzésára 6.8, illetve 9.3%-kal lett magasabb.

Az utolsó árdöntés bázisához képest (véleményünk szerint ez a benzin esetében 2010. február 5., a gázolajéban pedig 2010. január 15.) a múlt pénteki zárásig a benzin 7.6, gázolaj pedig 7.7%-ot drágult forintban mérve a világpiacon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 6 forintos emelés erősnek mondható, a jövedéki adó változását leszámítva (tehát pusztán a jegyzésárak változása által indukált árváltozásokat figyelembe véve) utoljára tavaly decemberben volt ekkora emelés a benzin árában.


Címkék:
benzináremelés,