28-30 fok van a becsomagolt panelekben: méltatlankodnak a lakók

Pénzcentrum2010. február 3. 16:58

A kinti súlyos mínuszok ellenére már szenvednek a melegtől a szegedi Retek utcai panellakók. Mióta hőszigetelték a 10 emeletes házat, kicserélték a nyílászárókat, éjszakánként körülbelül 28-30 fok van a lakásokban. A legkeményebb hidegekben is kénytelenek ablakot nyitni, a fűtésszámla viszont magas - írja a szegedma.hu.

Ezek a panelek még az elsők között épültek meglehetősen korszerűtlen fűtési rendszerrel. Egy szál fűtőcsövön megy be az épületbe a meleg víz, feljut a 10. emeletre, majd úgy jön le, hogy sehol sincs a radiátorokon elzárószelep (vagyis egyetlen lakásban sem lehet szabályozni a hőfokot).

A melegvíz hőfoka a külső hőmérséklet függvénye: ha kint például mínusz 20 fok van, akkor egy régi rendelet értelmében 90 fokos vizet kell biztosítani - mondta a Szetáv illetékese, Ficzere László műszaki vezető. Ahol nem csomagolták be a házakat, ott nincs ilyen jellegű probléma.

A Szetáv már 10 éve beindította az úgynevezett keretprogramot, melynek keretében radiátoronként (szereléssel, áfával együtt) 1100-1200 forintért az átfolyós egycsövesből átalakították a fűtési rendszert kétcsöves szabályozhatóvá.

Az alacsony ár ellenére sokan nem éltek a kínálkozó lehetőséget. Hiába járt lakógyűlésekre, és próbálta meggyőzni az embereket, nem kértek belőle - mondta a műszaki vezető. Ha akkor megcsináltatták volna, akkor ma nem kellene az utcát fűteniük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megkezdődött a panelházak visszabontása - kép a volt szovjet fővárosból

Megoldás lehetne, ha mind a 7 érintett épületet szigetelnék, mert akkor a szolgáltató csökkenteni tudná a csőben áramló meleg víz hőfokát. A másik megoldás egy helyi átalakító beszerelése lenne a házakhoz. Ez a kazánból érkező, magas hőfokú vizet keveri az alacsonyabb hőfokú visszatérő vízzel, így mondjuk a 90 fokos helyett 70 fokossal fűtenek majd. Ez utóbbi megoldás mintegy 1,5 millió forintba kerülne.

Címkék: