Európa legzöldebb városa: 10 év, és nem lesz problémájuk az olajjal!

Pénzcentrum2010. január 28. 14:02

Nyilvánosságra hozta Glasgow azt a jelentést, melyben részletesen bemutatják, miként szeretnék a várost Európa legzöldebb, legfenntarthatóbb városává alakítani néhány éven belül.

A Fenntartható Glasgow című jelentés elsősorban azt részletezi, miként lehetne a város széndioxid kibocsátását minimálisra csökkenteni, és az energia szükségletet alternatív módon kielégíteni.

Becslések szerint a zöld energiaforrások hasznosítását célzó projektek révén 10 éven belül mintegy 1,5 milliárd fontnyi befektetés valósulhat meg Glasgowban, amely egyúttal számos munkalehetőséget is teremtene a helyiek számára.

A projekt célja elsősorban az, hogy a várost a fenntartható energia szektor központjává tegye, számos munkahelyet és képzési lehetőségeket teremtve a lakosság számára. Szintén fontos szempont, hogy a következő tíz évben jelentősen csökkentse az olajtól való függőséget.

Korábbi cikkünk fenntartható városok témakörben: Épülnek az ökovárosok: némelyik csak patyomkin-falu marad

Olyan rövid, illetve középtávú célok is megfogalmazódtak a jelentésben, mint a város szennyvizének, illetve hulladékának biogázzá való átalakítása, illetve az elektromos autók összes autón belüli részarányának jelentős növelése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tervek között szerepel olyan gigantikus, biogázzal üzemelő erőművek kialakítása is, mellyel az egész város fűtését megoldanák, és szép fokozatosan kiszorítanák az elektromos, illetve gáztüzelést.

A város jelenleg kihasználatlan, beépítetlen területein erdőket telepítenének, ezzel is elősegítve az emberek városias attitűdjének megváltozását.

A megvalósításhoz szükséges pénzt elsősorban magántőke biztosítja majd, és már most számos üzleti vállalkozás jelezte érdeklődését a projekt iránt.

Címkék:
alternatív energiaforrások,