Itthon is zöldülnek a McDonald's éttermei

Pénzcentrum2009. december 4. 14:32

160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.

Korábban: McDonald`s: örökre megváltozhat a világ egyik leghíresebb logója

A felújítást követően 2009 novemberében megnyitotta kapuit az ország első zöld McDonald's étterme a fővárosi Üllői úton. A vendéglátásban úttörő energiatakarékos technológia (szolár paneles reklámvilágítás) mellett a frissen átadott étteremben egy helyen megtalálható a legtöbb olyan villamos energia- és víztakarékos megoldás, amelyet a vállalat az ország 100 éttermének valamelyikében már alkalmaz.

Az épület tervezésének egyik fő mozgatórugója a vízfelhasználás csökkentése volt. A napi 1 köbméter víz megtakarítására alkalmas vízmentes piszoárok mellett a víztakarékos csaptelepek alkalmazása révén közel 70 százalékára csökken a "zöld" étterem napi átlagos vízfogyasztása.

A McDonald's épületgépészeti fejlesztésének alapelve a berendezések villamosenergia-fogyasztásának radikális csökkentése. A környezetbarát hűtőközeggel és hőszivattyúval rendelkező legkorszerűbb klímaberendezések 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak ugyanakkora hűtőteljesítményhez, emellett kisebb mértékben terhelik a környezetet. Az automata grill- valamint az olajsütő berendezés a korábbiaknál húsz százalékkal kevesebb energiával működik. Az étterem vendégterének világítására halogén lámpák helyett LED-eket alkalmaznak. Ezek 90 százalékos energia-megtakarítást eredményeznek. A kültéri világító reklámokba szintén LED-eket telepítettek, ezek kilencvenöt százalékkal kevesebb áramot igényelnek, mint a hagyományos neon csövek. Az Üllői úti étteremben a gyorsétterem-hálózatnál elsőként alkalmazzák a megújuló energiaforrásnak számító szolár panelekkel működtetett reklámvilágítást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az energiatakarékos gépészeti megoldások mellett a McDonald's innovatív, a környezethez jobban illeszkedő épület dizájnnal is meglepte vendégeit. A tervezők a kívül-belül egyaránt a természetes hatást keltő anyagok felhasználására törekedtek, ezt jelenítik meg az épületet uraló barátságos zöld és natúr színárnyalatok. A "Green Remodeling" irányzat építészeti jegyeit tükrözi a Magyarországon újdonságnak számító, szembetűnő zöld drive is, amely a fa és zöld színű reklámfelületek használatával barátságosabbá és otthonosabbá varázsolja az autós kiszolgálást.

Szintén a természetesség felé való elmozdulást jelzi, hogy ennél az épületnél a McDonald's ikonikus logója - az aranyív - a megszokott piros háttér helyett sötétzöld háttéren jelenik meg - tette közzé a McDonald's.

Címkék: