Szívnak a budapestiek: 70(!) százalékos drágulás jöhet

Pénzcentrum2009. november 25. 09:17

Akár 60-70 százalékos csatornadíj-emelés is lehet Budapesten, ha a központi szennyvíztisztító költségeit teljes egészében a fogyasztókra hárítják - értesült a Magyar Nemzet.

A napilap értesülését a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülésére beterjesztett drasztikus közműdíj-emelési csomag dokumentumai is alátámasztják. A mostani, 2010-re szóló 17,1 százalékos díjnövelést tartalmazó előterjesztéshez csatolt könyvvizsgálói jelentés összefoglalója szerint "az elkövetkező években jelentős díjnövekedések várhatók".

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) vezérigazgatója szerint a fővárosi előterjesztésben szereplő 36,3 százalékos csatornahasználati díjemelést az önkormányzattal kötött szerződés alapján kalkulálták, de a cég igazgatósága a Fővárosi Közgyűlés ülésére készült előterjesztésben szereplő, jövő évi 17,1 százalékos emelést támogatja.

Zsinka László, az FCSM felügyelő bizottságának ellenzék által delegált tagja úgy látja, "reális annak a veszélye, hogy a fogyasztókkal fizettetik meg a több mint 120 milliárd forintos uniós beruházást, ugyanis 2010-re csak 153 napos elszámolást készítettek", mert jövő augusztusban indulna a jelenleg próbaüzemben lévő csepeli szennyvíztisztító.

Címkék: