Robbanások Kabulban: megszólalt egy tartalékos tengerész

Pénzcentrum2009. november 25. 14:02

Miközben az afgán főváros egyik felén a lázadó tálibok robbantgatnak, addig Kabul más kerületeiben 75 %-os árrobbanást mértek az elmúlt egy évben. A városrész iránt a nemzetközi ügynökségeken keresztül külföldiek is érdeklődnek, de a vásárlók között egyelőre inkább csak módosabb afgánokat találni.

A legfelkapottabb helyeken már most az egekbe szöktek az árak, egy helyi ügynökség tud olyan négyszobás ingatlanról, melynek havi 10 ezer dollár a bérleti díja, de félmillió dollárért meg is lehet vásárolni. Az afgán ingatlanpiacon nyílt titokként kezelik, hogy a vevők között akadnak olyanok, akik így próbálják tisztára mosni az illegális drogkereskedelemből származó bevételeiket, de a vásárlók többségét nem ez jellemzi. Visszatértek a hazai vizekre azok a vásárlók is, akik Dubaiban megégették magukat.

A piacot nagyon jól ismeri egy volt tartalékos tengerész, Richard Scarth, aki öt évvel ezelőtt érkezett az országba. A férfi saját ingatlanos vállalkozást indított, cége adásvételekkel és bérbeadással egyaránt foglalkozik, továbbá induló helyi vállalkozásoknak nyújt hasznos tanácsokat. Elmondása szerint volt idő, amikor ő volt a város egyetlen ismert okleveles földmérője, rengeteg munkát kapott a területek parcellázásakor.

A legtöbb esetben rendezettek a tulajdonviszonyok - még, ha nem is tudnak mindent hivatalos dokumentumokkal igazolni -, de vannak olyan részei a városnak, ahová nem célszerű bemerészkedni. Véleménye szerint, ha visszaáll a mindennapi élet a normális kerékvágásba, akkor további áremelkedésre lehet majd számítani. A város befogadóképessége már kezdi elérni a határait, ezért egyre nagyobb problémát jelentenek a veszélyesebb vidékekről nagy számban oda vándorlók elhelyezése.

Címkék: