Gondban a lakásmaffia! 2010-től betiltják a készpénzes adásvételi szerződéseket a bolgárok

Pénzcentrum2009. november 18. 18:32

A már működő francia minta alapján a polgári törvénykönyv módosítását indítványozta a bolgár igazságügyi miniszter. Az előterjesztés hatályon kívül helyezi a készpénzes adásvételiket, így jövő január elsejétől minden ingatlan adásvételiben szereplő vételár kiegyenlítése kizárólag banki átutalással lenne teljesíthető. A javaslat az országgyűlés jóváhagyására vár.

A törvénymódosítás célja az ingatlan szektorban eluralkodott visszaélések, a csalások, a korrupció és a pénzmosás visszaszorítása. A javaslat egy a hatékonyabb adó- és illetékbeszedésekre irányuló átfogó terv keretében már korábban is felmerült, de a részleteket csak mára dolgozták ki. A tranzakciók lebonyolítására létrehoznának egy állami tulajdonban lévő letéteményes bankot.


Hazánkban is gyakran előfordul, hogy a felek kevesebbet írnak az adásvételibe, a különbözetet pedig készpénzben rendezik

A bank nem rendelkezne kereskedelmi banki funkciókkal, a pénzre nem számítanának fel kamatot, ugyanakkor összegtől függően eltérő mértékű kezelési költséget kellene fizetni az ügyfeleknek. A tervek szerint - amennyiben a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket - a jogszabályt az ingatlanok mellett az autó adásvételekre is kiterjesztik.

Az eladók hosszabb várakozási idővel számolhatnak, a franciáknál átlagosan 25 nap alatt megy végig a rendszeren pénz. Sokan attól tartanak, hogy emiatt és az adókerülés érdekében a felek alacsonyabb összeget írnak majd a szerződésekbe, a különbözetet pedig készpénzben rendezik majd. Ezt a franciáknál is tapasztalták (hazánkban is előfordult már ilyen), de ott egy idő után az embereknek többet ért az, hogy biztonságban van a pénzük, mint amennyit az adón spórolhatnának.

Címkék: