Már nem érdeklik a pesti lakások a pénzes külföldieket

Pénzcentrum2009. november 10. 09:02

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy visszatérnének a külföldi befektetők a budapesti lakáspiacra. Korábban fővárosunk - olcsónak számító - piaca elsősorban ír, brit és spanyol befektetőket érdekelte- írja a Napi Gazdaság.

Rövid távon nem várható, hogy visszatérnek a budapesti lakáspiacra a válság kitörése előtt nagy számban itt vásárló ír, brit és spanyol kisbefektetők, mivel tranzakcióikat elsősorban nem a viszonylag alacsony árak motiválták - nyilatkozta a Napinak Péter Ágnes, a külföldi vásárlókra specializálódott One2one Property Management Kft. ügyvezetője.

A közelmúlt külföldi lakásvásárlói főleg a pénzbőség miatt kerestek befektetési célpontot, a finanszírozást a hazájukban végbement lakásdrágulás nyomán saját ingatlanaik terhére felvett szabad felhasználású jelzáloghitelek biztosították.

A régióban meglehetősen olcsónak számító budapesti lakáspiac épp e források elköltésére mutatkozott jó célpontnak. A válság azonban az ír, a spanyol és a brit piacon is lenyomta a lakásárakat, s ezzel elvágta a forrásteremtés útját még akkor is, ha a bankok finanszírozási hajlandósága már helyreállt volna.

Címkék: