2010 a válság éve lehet Kínában! Mélyrepülés várhat a túlfűtött lakáspiacra

Pénzcentrum2009. november 5. 15:02

A Credit Suisse elemzése szerint az elmúlt egy évben 26-96 % közötti mértékben emelkedtek az ingatlanárak a legnagyobb kínai városokban. A brutális emelkedés hátterében a tavaly októberben bevezetett vásárlást ösztönző eszközök állnak, melyek hatására rendkívül túlfűtötté vált az ingatlanszektor. A piaci szereplők körében fokozódik az aggodalom, mivel attól tartanak, hogy a kedvezmények év végi eltörlése mélyrepüléshez vezethet.

A gazdasági válság jelentősen visszavetette az egyes szektorok teljesítményét, a kínaiak ennek elkerülése érdekében különböző vásárlást ösztönző eszközt vezettek be az ingatlanpiacon. Ezek közé tartozott az első lakást vásárlók kamattámogatása és az ingatlan tranzakciók után felszámított adók és illetékek mérséklése.

A piac a várakozásoknak megfelelően reagált az intézkedésekre, de mivel senki nem akart kimaradni a kedvezményekből, sokan előre hozták a vásárlásaikat. A vásárlói rohamra az árak emelésével reagáltak a fejlesztők, így létrejött a kedvezmények által táplált buborék az ingatlanpiacon. A fejlesztők most attól tartanak, hogy a kedvezmények év végi visszavonása ellentétes hatást vált ki és a piac szabadeséssel kezdi a 2010-es évet.

2009 első kilenc hónapjában 17,7 %-kal 367 milliárd dollárra nőtt a kínai ingatlan beruházások összértéke, az eladott nettó hasznos alapterület pedig 46,4 %-kal több mint az előző év hasonló időszakában. Ez a növekedés mindenképpen figyelemre méltó, ezért a kormány nem zuhanásra, hanem a túlfűtött piac lehűtését várja az ösztönzők visszavonásától.

Az utolsó két hónap rohamára felkészültek a beruházók, akik szerint a jelenlegi környezetre beárazott lakásokat sokkal nehezebb lesz 2010-ben a kedvezmények nélkül értékesíteni. A pénzügyi szektor sem repes az örömtől, mivel a finanszírozási feltételek is szigorodnak, ami a piac szűküléséhez vezethet, az árak esetleges csökkenése pedig a bedőlt hitelek számának emelkedéséhez vezethet.

Címkék: