Tüdőn vágták a szlovák lakáspiacot: a lufi nem dagad tovább...

Pénzcentrum2009. november 3. 04:32

Mind a 8 szlovák kerületben (régióban) estek az árak Északi szomszédunknál 2008-ra kevesebb, mint 5 év alatt megduplázódtak az ingatlanárak. A szárnyalásnak a válság által a lufit tápláló tüdőre mért irgalmatlan ütés vetett véget, melynek következtében idén 13,4 %-kal 1342 euróra csökkent az átlagos négyzetméterár az országban. A szlovák gazdaság 5 %-kal zsugorodhat idén, a munkanélküliség újra kétszámjegyű méreteket öltött, miközben több tízezer új lakás hiányzik a piacról. Ezek a tényezők új kihívások elé állították a szlovák lakáspiacot - áll Szlovák Nemzeti Bank és a Szlovák Ingatlanszövetség közös elemzésében.

Szlovákia közigazgatásilag 8 kerületre (Pozsonyi, Nagyszombati, Nyitrai, Trencséni, Zsolnai, Besztercebányai, Kassai és Eperjesi) oszlik, melyek közül mindegyikben 3,2-23,0 % közötti mértékben csökkentek az ingatlanárak. A legnagyobb csapás a keleti régiót (Kassa és Eperjes körzete) érte, de a fővárost övező kerületben is 14,23 %-os árcsökkenést mértek.

A válság előtti három évben a garzonlakások ára az égbe szökött, bizonyos régiókban a 100 % feletti emelkedés sem volt ritka. Nem meglepő, hogy ebben a kategóriában tapasztalták a legnagyobb zuhanást és 15,3 %-os mélyrepülés után a második negyedév végére 1239 eurónál landoltak az átlagos garzon négyzetméterárak.

Az 2-3 szobás lakások tekintetében 13,8-19,7 %-os visszaesést mértek az átlagos négyzetméterár 1080 euróra tehető. Az ettől nagyobb lakások átlagára stagnál, sőt az 5 szoba felettiek a statisztika szerint 5,5 %-kal drágultak az elmúlt egy évben. A nagy lakások kimaradtak a korábbi brutális áremelkedésből, de éves szinten azok is legalább 10 %-kal emelkedtek a válság előtti években.

A családi házak átlagos értéke is az átlagtól szerényebb növekedésen ment keresztül, az 1777 eurós négyzetméterárak így is 25 %-kal magasabbak a 2005-ben mért árszinttől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gyengén muzsikál a szlovák gazdaság, nő a munkanélküliség

 

Címkék: