Ezermilliárdos bukta: ingatlanmágnások koldussorban

Pénzcentrum2009. október 26. 11:02

Egy pillanatig sem volt kétséges, hogy az ingatlanpiac a válság egyik legnagyobb vesztese lesz. De a szektor nagyágyúi sem gondolták volna, hogy ennyit fognak bukni a recesszión...

Bődületes pénzeket, a becslések szerint 43 milliárd fontot, azaz több mint 12 ezer milliárd forintot buktak a legnagyobb brit ingatlanguruk. A válság különösen nagy mértékben sújtja az ingatlanpiacot és az építőipart, így nem csoda, hogy a legnagyobb piaci szereplők vagyona megfeleződött a 2007-es adatokhoz képest.

A 10 legnagyobb ingatlantulajdonos-és spekuláns vagyona a 2007-es 77,4 milliárd fontról mára 34,3 milliárd fontra esett vissza. Az Estates Gazette című szaklap szerint a legnagyobbat Trevor Hemmings, a Blackpool Tower tulajdonosa bukta, akinek személyes vagyona a tavalyi egymilliárdról 300 millió fontra (86,6 milliárd forint) esett vissza.

 


Az Estates Gazette szerkesztője, Damian Wild úgy látja, a 2009-es év különösen kemény volt minden piaci szereplő számára, az ingatlanszakma elit-osztályából senkit sem kímélt a válság.
A szakember szerint gyakorlatilag nincs olyan ingatlanbefektető, aki azt várná, hogy 2010-ben ismét talpra tudna állni a szektor.

Címkék: