Kísértetváros az öböl partján: kiürül Dubai

Pénzcentrum2009. október 15. 14:02

Akármit mondanak az elemzők, a válságnak még mindig nincs vége: Dubaiban például az ingatlanok 25 százaléka üresen áll, az árak pedig még mindig nem érték el a mélypontjukat.

A Collier által készített felmérés szerint a lakó- és irodacélú ingatlanok 25 százaléka áll üresen az Egyesült Arab Emirátusok legismertebb városában. A bérbeadott lakóingatlanok száma 49 százalékkal csökkent 2009 harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ráadásul a felmérésben részt vevő cégek közül 71 százalék gondolja úgy, hogy a nehézségeknek még nincs vége és az árak még nem érték el a mélypontjukat.

A fejlesztők ugyanakkor nem dobják be a törölközőt, alig 18 százalékuk függesztette fel az építést és értékesítést, hogy kivárja a válság végét. Nincs viszont könnyű dolguk: a bérbeadók eddig átlagosan 12 százalékot engedtek az árakból alig fél év alatt.

A tulajdonosok valószínűleg késhegyre menő harcot folytathatnak majd a bérlőkért. Év végéig ugyanis 340 ezer üresen álló ingatlan lehet a városban, mely 2011-ig újabb 34 300 egységgel bővül.

Címkék: