Évekig ellátják a piacot az eladatlan lakások

Pénzcentrum2009. szeptember 23. 16:02

Az egyik legbefolyásosabb madridi ingatlanpiaci elemző cég közzétette a spanyol ingatlanpiacról készített legfrissebb jelentését. Az R.R. de Acuña & Asociados szerint annyi az eladatlan lakás, hogy a jelenlegi keresleti szint mellett akár 6-7 évig is eltarthat a piac egyensúlyi helyzetbe kerülése.

Fernando Rodrigez cégvezető szerint még eltart egy ideig, mire "zöldre váltanak a lámpák" a spanyol ingatlanpiacon. A korábbi évek szárnyalása buborék kialakulásához vezetett, amit a hitelválság kezében tartott tű pukkasztott ki. Az építőiparban dolgozó helyi és külföldi munkavállalók állás nélkül maradtak, a munkanélküliségi ráta kétszerese lett az uniós átlagnak.

A várakozások szint a jelenlegi piaci környezetben évente körülbelül 220 ezres kereslettel lehet számolni, a piacon árválkodó 1,6 millió eladatlan lakással - és némi dinamizmussal - számolva így akár 6-7 évig is eltarthat a lakáspiac kilábalása. Az üresen sorakozó lakások eladásának évekig tartó elhúzódása sorra jelentheti a kegyelemdöfést az eladósodott fejlesztőknek.

A beruházók háromnegyede a következő 5 évben nagy valószínűséggel lehúzhatja a rolót. A bankok hitelezési politikája érthetően szigorodott, senki sem ad szívesen hitelt eladhatatlan termékekre, jelen esetben lakásokra. A nagy spanyol bankok csak a nemzetközi jelenlétüknek köszönhetően nem dőltek be, sőt a tengerentúlon a Santander és a BBVA is több kisebb helyi pénzintézetet kebelezett már be.

Címkék: