Vízórával vagy anélkül? Kiszámoltuk a különbséget!

Pénzcentrum2009. szeptember 22. 05:40

A gazdaságot hónapok óta uraló szokatlanul nehéz időszak alaposan megtépázta a magyar családok költségvetését. A megélhetési költségek emelkedése és a jövedelmek reálértéken vett szűkülése következtében a spórolás a lakosság mindennapi életének szerves részévé vált. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy a vízóra felszerelésével mennyit takaríthatnak meg a családok.

Aki valaha vett már részt társasházi közgyűlésen, az biztosan emlékszik arra, hogy egyik pillanatról a másikra miként forrósodik fel a légkör, amikor szóba kerül a közös költség esetleges emelése, különösen a vízóra nélküli lakások tulajdonosai által egy négyzetméterre eső fizetendő díjak. A lakók egyre nagyobb számban ismerik fel a vízóra felszerelésével járó előnyöket és a munkálatok mielőbbi elvégzése mellett teszik le a voksukat.

Az erre szakosodott cégek teljes körű ügyintézést vállalnak, a vállalkozások internetes oldalain a tervezéstől a nyomtatványok kitöltésén át a regisztrációig és a hitelesítésig terjedő ajánlatokat találhatunk. Információink szerint a hideg- és melegvízóra beszerelése tervezéssel, valamint anyag- és munkadíjjal 50-60 ezer forint közötti összegből megoldható.

Egy fővárosi panelház üzemeltetéséért felelős közös képviseletet ellátó cég adatai szerint a vízórás lakások tulajdonosainak 171 forintot kell négyzetméterenként fizetni, míg a vízóra nélküli lakásokra 371 forintos tarifa vonatkozik. A 200 forintos különbség azt jelenti, hogy egy 35 négyzetméteres lakás tulajdonosa havonta 7 ezer forinttal kevesebb közös költséget fizethet, ami átlagos vízfogyasztást feltételezve alig több mint egyéves megtérülést eredményezhet.

Az ivóvíz szolgáltatásért jelenleg köbméterenként nettó 180,5 forintot, míg a szennyvíz elvezetéséért nettó 228,18 forintot kell fizetni a fővárosban. A vízterhelési és az ügyviteli díjjal együtt bruttó 551 forintra jön ki az egy köbméter vízre eső költség.

Ennek tükrében a másfélszobás lakásban élő lakónak 6 köbméteres havi fogyasztást feltételezve havi 3 300 forintot számláz a Díjbeszedő, ami a közös költség megtakarítással összevetve 3 700 forintos havi spórolást jelent. Számításaink szerint a példában szereplő lakónak naponta átlagosan legalább 425 liter vizet kellene elhasználni ahhoz, hogy jobban megérje a vízóra nélküli tarifa. Ha ketten élnek a másfél szobás lakásban, ennyi víz még mindig meghaladja az átlagos hazai felhasználást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 50 négyzetméteren élő két lakó a 200 forintos tarifakülönbséggel havonta 10 ezer forintot faraghat a közös költségéből. 12 köbméteres fogyasztást feltételezve a vízszámla 6 600 forintra rúg, tehát még ők is megtakarítanak 3 400 forintot a munkálatok elvégzésével. Ha a havi fogyasztásuk 18-19 köbméter felé emelkedik, akkor jobban megéri nekik a vízóra nélküli közös költség tarifa (ez kisgyermekes családoknál a tisztálkodással és a gyakoribb mosással, mosogatással könnyen összejöhet).

A vízmérőket bizonyos időközönként újra kell hitelesíttetni. A bekötési vízmérők esetében 4 évente, míg a lakás mellékvízmérőknél 6 évente szükséges a felülvizsgálat. Erről a tulajdonosok többsége meg szokott feledkezni, pedig az ennek elmulasztásából eredő károkat nekik kell viselni. Az óra a felszerelés napjától mér, a különbözetet eddig az időpontig visszamenőleg kell a szolgáltatónál és a közös képviseletnél elszámoltatni. Ez nem mindig megy zökkenőmentesen.

Amennyiben olvasóink szívták már meg a vízórával, úgy történeteiket várjuk a blog@penzcentrum.hu címre.

Címkék: