Pofátlan albérlők: lehúznak és az adóhatósággal fenyegetőznek

Pénzcentrum2009. szeptember 22. 18:02

Az egyik vidéki nagyvárosban állítólag már most bevett gyakorlat, hogy az egyébként szimpatikusnak tűnő bérlők csak az első hónapban fizetnek, majd hosszú hónapokig ingyen laknak. A tulajdonosokat az APEH-hal fenyegetik, a kauciót többszörösen lelakják, lecserélik a zárakat és nem fizetik a rezsit sem - írja az ingatlanmagazin.com.

Az a hír járja Szegeden, hogy egy 3 gyermekes családanya egyik albérletből a másikba jár. Kifizeti a kauciót és az első havi bérleti díjat, aztán lecseréli a zárat és hosszú hónapokig ingyen használja a lakást. Fűt, áramot és vizet fogyaszt, közben pedig az adóhatósággal fenyegetőzik. Amikor a tulajdonos végül pert mer indítani, az elbérlő továbbáll.

A hazai gyakorlat szerint a bérlő jogai ma felülírják a tulajdonosét. A bírói gyakorlat egységes abban, hogy ha a lakás használója jogszerűen költözött az ingatlanba és ott is lakik, akkor megilleti a használatához való jog. A tulajdonos a bérlő engedélye nélkül legfeljebb tűzoltás vagy segítségnyújtás ürügyén mehet be saját lakásába, így ha esetleg feltöretné az ajtót és kipakolja a bérlő holmiját, akár 1 év börtönt is kaphat.

Tovább a teljes cikkre...

Címkék: