KATARzis: megtisztul, vagy összeomlik a lakáspiac?

Pénzcentrum2009. augusztus 13. 13:02

Egy frissen közzétett elemzés szerint összeomlás fenyegeti a dúsgazdag, sokak által a közel-keleti Luxemburgként aposztrofált Katar ingatlanpiacát. Az okok között szerepel a jelentős népességfogyás és a külföldi munkavállalók 2012-re tehető várható elvándorlása.

Az ország népessége már most 300 ezerrel alacsonyabb, mint a korábbi 1,9 milliós szint, ami már önmagában túlkínálatot eredményez a lakáspiacon. A folyamatban lévő ingatlan beruházások jövő évre várható befejezése tovább súlyosbíthatja a helyzetet.


Forrás: Propertywire

A kőolaj- és földgáz kitermeléshez és szállításhoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítésének 2012-es befejezése számos külföldi munkavállaló elvándorlását eredményezheti. Dubaihoz hasonlóan az országban dolgozó munkaerő 90 %-át a külföldi munkavállalók teszik ki, akik többsége olyan fizikai dolgozó, akik a fejlesztések végeztével valószínűleg elhagyják Katart.

Már most 15 ezer üresen álló lakás van a fővárosban, a folyamatban lévő projektek befejezése és a népesség csökkenés miatt ez a szám tovább emelkedik majd a következő években. A lakásbérleti díjak az évekkel ezelőtti szintre eshetnek vissza, a hirdetések már most tele vannak ingatlanhirdetésekkel.

A hosszú távú szerződésekből eredő fokozatos pénzáramlás biztosítja az ország jólétét, az ingatlanpiacon azonban visszaesést várnak a szakértők.

Címkék: