Üresen konganak a luxuslakások, nem kellenek már senkinek

Pénzcentrum2009. augusztus 4. 13:02

Gyorsan osztódik két markánsan elkülönülő táborra az Egyesült Államok ingatlanpiaca. Az olcsó, vagy közepes árkategóriájú lakások forgalma egyre lendületesebb lesz, a luxuslakások azonban nem kellenek senkinek.

Chicago egyik elővárosában, Schaumburgban, ahol az átlagjövedelem 65 ezer dollár a házeladások száma 41 százalékkal emelkedett tavaly június óta, amikor a legszörnyűbb volt a piaci helyzet. Alig 25 mérföldre onnan, Kenilworthben, viszont sokkal szörnyűbb a helyzet. Bár 65 házra került idén az eladó tábla, alig 13-at sikerült eladni, azokat is 2001-2002-es árakon. Kenilworthben az átlagjövedelem 230 ezer dollár - írta a Wall Street Journal.

A drága és a szegényebb házak piaci forgalma közti egyre növekvő különbségeket az amerikai kormányzat és bankrendszer intézkedései csak tovább növelték. Az első otthont vásárlók 8 ezer dolláros adótámogatást kapnak, a jelzáloghitelek kamatai 50 éves mélységbe kerültek, s a subprime-összeomlásban piacra került házak nagy része is a szegényebb negyedekben található.


A 2000-es évek elején legnagyobb robbanáson átesett lakáspiacokon volt tapasztalható a legnagyobb esés. Las Vegas és Phoenix egyes városrészeiben a lakásárak 50 százalékkal csökkentek a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest az S&P/Case-Shiller index szerint. Az óriási lehetőségek azonban boomot indítottak el, az előbbi városban júniusban 70 százalékkal több ingatlan talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az ingatlanárak ennek köszönhetően a májusban véget ért három hónapban 0,3 százalékkal magasabbak voltak országszerte, mint az április végi három hónap során, vagyis három év után először emelkedni tudtak az árak.

A drágább lakásokkal azonban kicsit más a történet. A 8 ezer dolláros adókedvezmény ugyanis azoknak nem jár, akiknek éves fizetése 75 ezer dollár felett van - avagy párok esetében a család jövedelme meghaladja a 150 ezer dollárt. Az államilag felügyelt Fannie Mae és Freddie Mac által nyújtott garantált jelzálogkamatok is csak bizonyos méretű hitelig vehetőek igénybe - ez országrészenként változó. A szigorúan szabott határokat meghaladó hitelre azonban a bankok magasabb kamatot és legalább 20 százalékos önrészt kérnek, ami a feltörekvő vevők egy részét eleve kizárja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek köszönhetően a luxusingatlanok piaca teljesen beragadt. A 750 ezer dollárnál drágább ingatlanok a teljes lakáspiaci forgalomnak alig 2,3 százalékáért voltak felelősek az idei első negyedévben, szemben a 2007-es 4,4 százalékkal.

Címkék: