Mindenki szabadulna a paneltől

Pénzcentrum2009. július 24. 09:02

A panellakások piacán vidéken és a fővárosban is túlkínálat mutatkozik. Az árak meglehetősen nyomottak: a válság kezdete óta nem emelkedtek, sőt sok helyen egyenesen csökkentek - állítják az ingatlanforgalmazók.

A csökkenés Budapesten a kevésbé felkapott lakótelepeken - Kőbánya, Rákosok, Kispest, VIII. kerület, Békásmegyer, Szentendrei út, Újpest egyes részei - figyelhető meg. Divatos lakótelepnek továbbra is Gazdagrét, a Pók utca, a Kárpát utca számít, s akinek a távolság nem okoz gondot, szívesen nézelődik Káposztásmegyeren is.

Már 6-6,5 millió forinttól elérhető egy-egy normál adottságú, elfogadható helyen lévő és állagú panellakás, az átlagos négyzetméterár pedig 199 ezer forint. A legalacsonyabb panel-négyzetméterárak a IV., X., XV. és XVIII. kerületben vannak, 140 ezer forintos négyzetméterár alatti lakások is jócskán akadnak a kínálatban.

A fizetőképes kereslet csökkenésével és a panellakások forgalmának leállásával néhány helyen erősödött a panelbérletek iránti kereslet. Ilyen például a XVII. kerület, ahol főleg azok keresik a kisebb méretű, a hőszigetelés és ablakcsere miatt a korábbinál kisebb rezsijű lakásokat, akik nem tudnak lakást vásárolni

Címkék: