Rekordmennyiségű ház kerül kalapács alá

Pénzcentrum2009. július 16. 13:02

Az Egyesült Államokban sosem látott mértéket öltött az ingatlanok árverési hulláma, a lecsökkent árak és a növekvő munkanélküliség miatt ugyanis egyre többen érzik úgy, hogy nem tudják vagy nem akarják tovább fizetni a törlesztőrészleteket.

Az idei év első hat hónapjában több mint másfél millió amerikai otthon tulajdonosa bukta be a hitelét, vagy kezdődött már meg a ház árusítása - írta a Bloomberg a kaliforniai Irvine ingatlan-adatközvetítő adataira hivatkozva. Ez 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest; minden 84 amerikai otthonból egy már eljárás alá került. De nem csak a bedőlések száma kritikusan magas: minden nyolcadik amerikai pontatlanul törleszti a lakáshitelét egy friss felmérés szerint.

A húsz legnagyobb lakott városban és agglomerációs övezetben a lakásárak 18,1 százalékkal estek a tavalyi első félév óta a Case-Shiller index tanúsága szerint. A munkanélküliség ugyanakkor 9,5 százalékra emelkedett, ami 1983 óta a legmagasabb érték. A válságban 2007 decembere óta 6,5 millió ember veszítette el az állását.

A legmagasabb árverezési aránnyal rendelkező megyék ötvenes listáján 20 Kaliforniában található, 12 pedig Floridában. A teljes listát a nevadai Clark megye vezeti, mely otthont ad Las Vegasnak - itt 1:12-höz az arány.

Vagyis a válságnak még koránt sincs vége az amerikai ingatlanpiacon. A háztulajdonosok háromnegyede kénytelen növekvő törlesztőrészletekkel szembenézni jövőre és 2011-ben. Csak idén elérheti a 3,2 milliót az árverezésre kerülő amerikai otthonok száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az árverezések csak tovább mérséklik a lakáspiaci árakat, ami viszont tovább rontja a fizetési morált. Jelenleg 8,3 millió amerikai hitelezettnek magasabb a tartozása, mint amennyit a háza jelenleg ér, az árak 5 százalékos mérséklődésével pedig további 2,2 millió kerülhet "víz alá".

Címkék: