Leszerepelt a jelzáloghitel mentőcsomag: 6 (!) családon segítettek

Pénzcentrum2009. július 2. 12:02

A tegnap közzétették a 200 millió fontos brit kormányzati jelzáloghitel mentőcsomag eddigi eredményeit. Az év elején bevezetett intézkedéstől azt várták, hogy két év alatt körülbelül 6 ezer család otthonát sikerül megmenteni, ezzel szemben a mentőöv eddig mindössze 6 családon segített.

Az ellenzék szerint időzített bomba ketyeg a lakáspiacon, a mentőcsomag pedig komoly megoldás helyett csak látszatintézkedésnek bizonyult. A munkanélküliség folyamatosan emelkedik, ami a hitelkamatok jövőbeni emelkedésével még több háztartást tehet fizetésképtelenné.

Felmérések szerint a jelzáloghitelek törlesztése egyre több családnak okoz gondot a szigetországban, ahol az első negyedévben másfélszer annyi - összesen 12 800 - végrehajtás volt, mint az előző év azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy hetente ezer család kénytelen megválni az otthonától, ami óriási szám.

Az eddigi szánalmas eredmények láttán a kormányzati politikusoknak fel kell ismerni, hogy a mentőcsomag kudarcot vallott és szélesebb körre ki kell terjeszteni annak feltételrendszerét. Soron kívül kellene kezelni az előrehaladott stádiumban lévő ügyeket, meg kellene teremteni a hitelek átütemezésének lehetőségét, illetve azt, hogy az ingatlan elvétele estén bérlőként a lakásban maradhasson a volt tulajdonos.

Címkék: